úterý
17. září 2024
svátek slaví Naděžda
Kraj vydal katalog svých muzeí, galerií, památníků a dalších organizací v oblasti kultury
© zdroj: www.kr-stredocesky.cz



Kraj vydal katalog svých organizací z oblasti kultury a památkové péče

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Středočeský kraj vydal publikaci, která podrobně popisuje činnost všech devatenácti příspěvkových organizací kraje z oblasti kultury a památkové péče. Sedmdesátistránkový katalog obsahuje nejen texty, ale i poutavé fotografie, mapky, kontakty a piktogramy, které zejména rodinám s dětmi či handicapovaným pomohou s plánováním výletů za poznáním.

Autor článku: 
Pavel Lochař

„V této brožuře vám chceme představit středočeská muzea, galerie, památníky a další kulturní stánky, které jsou příspěvkovými organizacemi Středočeského kraje. Naší trvalou snahou je tyto instituce a jejich různorodé aktivity podporovat, neboť množství pozoruhodných památek vytváří nejen příznivé podmínky pro rozvoj cestovního ruchu, ale působí zároveň jako genius loci celého kraje a vstupuje tak do života jeho obyvatel. Jsem moc rád, že podrobnosti o nich můžete najít takto na jednom místě, a věřím, že vás některá z nich zláká k návštěvě. To je to, čeho bych rád dosáhl,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče Daniel Marek (Nezávislí Středočeši).

Středočeská muzea a galerie vystavují artefakty z historie a exponáty uměleckého, přírodního i technického zaměření. Instituce sídlí většinou přímo v historických objektech, některé však našla zázemí i ve zcela nových stavbách. Je to například Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, které sídlí v unikátní budově, vyhlášené Stavbou roku 2014. Muzeum je i nositelem ceny Gloria musaealis. Tímto prestižním oceněním se může pochlubit rovněž Galerie Středočeského kraje, která naopak působí v bývalé jezuitské koleji v Kutné Hoře. Nebo například nedávno otevřený Památník národního útlaku a odboje je umístěný v historickém areálu Panenských Břežan, který se skládá z citlivě opraveného barokního zámku a kaple sv. Anny, projektované slavným architektem barokní gotiky Janem Blažeje Santinim-Aichelem. I toto místo, kde se snoubí dávná historie s poměrně nedávnou a které také získalo ocenění Gloria musaealis, rozhodně stojí za návštěvu. K největším investičním akcím v oblasti kultury a památkové péče z poslední doby patří také náročná rekonstrukce Veigertovského domu v Kolíně, památkově chráněného měšťanského domu z druhé poloviny 13. století, v němž můžete obdivovat nejcennější poklady ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně. A toto je jen malá ochutnávka z pestře prostřeného stolu opravdových skvostů středních Čech. Zalistujte tedy v zajímavé brožuře a naplánujte si výlety za jejich poznáním. Můžete si ji vyzvednout zdarma na Odboru kultury a památkové péče Středočeského kraje nebo v jednotlivých příspěvkových organizacích, kam se nyní začne distribuovat. 

ZDROJ

TZ přiložena.

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Ateliér výroby ostravského Divadla loutek absolvoval v létě mezinárodní pracovní stáž v Japonsku. V loutkovém divadle Ashiri-za ve městě Sapporo se účastníci během intenzivního týdenního workshopu učili výrobu tradičních japonských loutek joruri.

Sedmičlenný tým složený z řezbářů, dvou krejčových, malíře, výtvarníka a také vedoucího ateliéru, Jana Špačka, měl jedinečnou příležitost učit se od mistra Yabu, ředitele divadla Ashiri-za, které se specializuje na tuto starodávnou uměleckou techniku. Během týdenního workshopu si každý měl možnost vytvořit svou vlastní loutku. Švadleny si vyzkoušely šití kostýmů pro tyto loutky a měly možnost i nahlédnout do postupu výroby tradičního japonského kimona. Stáže se zúčastnili také loutkáři z Tchaj-wanu a Japonska a kromě workshopu byl prostor i pro prezentaci divadel z jednotlivých zemí pro veřejnost.
Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Vzdělávání
Co se děje
17.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: Vybrali jste. Soutěž veřejných sbírek MÁME VYBRÁNO má své vítěze. V kategorii Cena veřejnosti bodovaly stavební úpravy na zámku Plumlov, finančně nejúspěšnější je sbírka na odlití zvonů do kostela v Městě Touškov. Akci tradičně pořádá Institut pro památky a kulturu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
16.09.2024