středa
14. srpna 2024
svátek slaví Alan
město Žatec
© zdroj: http://www.muzeumzatec.cz



Významné dějiny Žatce popisuje dokumentární velkofilm

ŽATEC: Význam města v historických souvislostech ukazuje nový dokumentární film Žatecko, dějiny Čechů a Němců, který měl v Městském divadle Žatec premiéru začátkem června. Stominutový snímek se rodil tři roky a podílelo se na něm třináct českých i německých historiků. Vznik filmu iniciovalo Sdružení rodáků a přátel města Žatce.

Autor článku: 
Tomáš Kassal

Na vzniku filmu, jenž se postupně rodil tři roky, se podílelo třináct českých i německých historiků. Výsledkem jejich práce je nejen unikátní popis tisíciletých dějin Žatce, během nichž hrálo královské město významnou roli v české i evropské historii. Film vedle důležitých historických souvislostí ukazuje také málo známá fakta. Díky jeho tvůrcům se například poprvé veřejně potvrdila přítomnost mistra Jana Husa v Žatci.

„Pobýval zde o Vánocích roku 1412. Měl přístup do zdejší knihovny a také tady pracoval na svých důležitých dílech. Právě v Žatci například vznikalo jeho dílo Dcerka, která je psaná česky,“ uvedl lounský historik Jaroslav Havrlant. Právě on s kolegy potvrdil přítomnost významné osobnosti českých i evropských dějin v Žatci. Vedla je k tomu moderní interpretace starých historických dokumentů.

Přítomnost Jana Husa, církevního reformátora evropského významu, zvyšuje už tak významnou úlohu Žatce v dějinách. „Je zajímavé, že během deseti let vznikla v Žatci dvě literární díla, která byla pro evropskou kulturu důležitá. V němčině tu psal Jan ze Žatce svého Oráče z Čech, v češtině Jan Hus svou Dcerku,“ upozornil na zajímavou shodu J. Havrlant.

Nový dokumentární film připomíná nejen tyto dvě významné osobnosti žateckých dějin. Popisuje dějinné zvraty ve městě, Čechách i Evropě, spolupráci i pozdější konflikty mezi Čechy a Němci.

Premiéru filmu vidělo plné žatecké divadlo, které jeho tvůrce ocenilo po skončení projekce dlouhotrvajícím potleskem. Dokument nyní mohou vidět stovky a tisíce dalších lidí. „Film právě viděli učitelé a ředitelé základních i středních škol v Žatci. Podle jejich zájmu jsme připraveni pro školy udělat v říjnu několik projekcí. Školy dostanou i DVD s filmem, a to zdarma,“ řekl Petr Šimáček, předseda Sdružení rodáků a přátel města Žatce, které vznik filmu iniciovalo. DVD si mohou zájemci také koupit, a to v prodejně Sklo-porcelán u Zábranských na náměstí Svobody. Získat disk je možné také přes Amazon na internetu.

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024