středa
14. srpna 2024
svátek slaví Alan
© Banner



Sedmý ročník Týdne čtení dětem v ČR odstartoval

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Více než 300 dětí ve Žďáru nad Sázavou odstartovalo 29. května sedmý ročník Týdne čtení dětem v České republice. Oficiálně tak zahájil tradiční týden celostátních oslav literatury a společného čtení. Pestrý program v sále Active otevřel celorepublikový festival akcí, na kterých se bude číst, hrát, zpívat, besedovat nebo jen sdílet.

od 01.06.2017 do 07.06.2017

Zahajovací báseň Jiřího Žáčka „Nemalujte čerta na zeď“ společně nahlas recitovali diváci, účinkující i hosté. Školáci ze žďárských škol, ale i z blízkého okolí, tleskali mladému zpěvákovi Kristiánovi Šebkovi a jeho kolegyni Dorotě Lichvárové, kteří přenesli diváky do pohádkových příběhů.
Výborná spisovatelka Klára Smolíková četla s manželem dětem ze svých knížek Vynálezce Alva 2 a Zločin mezi dinosaury. Herci scénického souboru čtení LiStOVáNí Lukáš Hejlík a Alan Novotný dokázali všechny posluchače vyburcovat k tleskání a bouřlivému povzbuzování a některé dokonce k aktivní účasti na jevišti. Deset dobrovolníků totiž sekundovalo hercům při představení „Dobrodružství strýčka Ludvíka“ a „Usain Bolt: Můj příběh“.
Celá inaugurace proběhla pod moderátorskou taktovkou herce Lukáše Hejlíka. A jako třešničku na dortu dostalo každé dítě jednu z krásných nových knížek, které věnovala nakladatelství Albatros,Mladá fronta a Edice Česká televize.

V loňském roce se k 6. Týdnu čtení dětem v ČR oficiálně přihlásilo více než 150 škol, školek, knihoven, mateřských center, literárních kaváren a dalších organizací, včetně měst a obcí. Uspořádaly přes 200 jednotlivých akcí, kterých se zúčastnilo přibližně 7000 dětí. Desítky dalších setkání, čtení, besed, výstav a soutěží si nenechaly ujít desetitisíce dětí spolu s rodiči a veřejností.

„Přirozený rituál předčítání dětem mizí z rodin. Zastoupily ho obrazy v televizi a na počítači. Hlavní příčinou je zdánlivý nedostatek času rodičů. Nejde však o nedostatek času, jde o nedostatek chtění. Mnoho z nich má za to, že pohádka čtená a pohádka animovaná je totéž. Opak je pravdou. Dítě, kterému je čteno, stimuluje jiná mozková centra, než když dostává hotový vjem na obrazovce,“ uvedla Eva Katrušáková, zakladatelka a ředitelka Celé Česko čte dětem.

Od 1. do 7. června nabídne 7. Týden čtení dětem desítky kulturních akcí. Ve městech a obcích po celé republice se bude předčítat, vyprávět, tvořit, hrát i soutěžit, často
s přispěním známých osobností ze světa kultury, umění a sportu.


Oficiální stránky projektu Celé Česko čte dětem®:
http://www.celeceskoctedetem.cz/
 

Mediální servis: 
Monika Škanderová, Celé Česko čte dětem, Odboje 118/3, Český Těšín, 737 01, email: skanderova@ctemedetem.cz, tel.: 777 074 664
 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024