středa
2. října 2024
svátek slaví Olívie
© zuš



Dohromady je jim 1769 let a všichni budou hrát hudbu Bohuslava Martinů

POLIČKA: V prvním májovém týdnu se můžeme těšit na přehlídku nejúspěšnějších hudebníků ze základních uměleckých škol, hudebních gymnázií a konzervatoří z celé republiky - a kde jinde, než v rodišti slavného hudebního skladatele – v Poličce. Hlavní myšlenkou přehlídky je podpora interpretace skladeb Bohuslava Martinů a tvůrčí činnosti, kterou jeho dílo inspiruje. 

od 03.05.2017 do 05.05.2017
08:00 - 15:00
Autor článku: 
Zavoralová

Pro účastníky je to skvělá možnost seznámit se více s dílem celosvětově uznávaného hudebníka a skladatele Bohuslava Martinů, a to přímo v jeho rodném městě od 3. – 5. května 2017. Nutno vzpomenout, že první ročník této prestižní soutěže se konal již v roce 2009. Od té doby počet interpretů výrazně narostl, v roce 2014 to bylo dokonce téměř 500 účastníků, což zatím nebylo překonáno, proto organizátoři museli sáhnout k zásadní změně v organizaci přehlídky, kterou je střídání vybraných oborů jedenkrát za dva roky. I přesto se letos můžeme těšit na 254 účastníků a to ve věku od pěti do dvaceti let.

Účastníci v letošním roce soutěží v kategoriích: hra na klavír, housle, violu a violoncello. Dále je otevřena kategorie komorní hry těchto nástrojů a kategorie literárně dramatického oboru. Všichni instrumentalisté musí uvést alespoň jedno dílo poličského rodáka, volba dalšího repertoáru je libovolná. Soutěžní čas je v rozmezí od 2 minut u nejmladších účastníků až po čtvrthodinu čistého času u nejvyšších kategorií. V dramatickém oboru je zvoleno téma spojené s dílem či osobností B. Martinů.

„Účastníci přehlídky využívají skvělé možnosti seznámit se blíže s tvorbou Bohuslava Martinů. Pobyt v Poličce je pro mladé umělce inspirativní a často jej využívají také k návštěvě různých památek souvisejících se slavným skladatelem. Unikátním místem je Rodná světnička B. Martinů ve věži kostela sv. Jakuba, která se nachází ve výšce 36m a kde se roku 1890 světoznámý umělec narodil. Dále pak Centrum Bohuslava Martinů s muzikologickým oddělením a unikátní sbírkou věnovanou životu a dílu Bohuslava Martinů,“ uvádí jeden z organizátorů přehlídky Tomáš Jandl, Dis. „Těší nás, že mezi interprety je tolik mladých talentů. Jsou příslibem do budoucna a z jejich stále kvalitnějších výkonů můžeme předvídat, že o nich ještě uslyšíme,“ dodává.
Dalším doprovodným programem přehlídky je i Výstava žáků výtvarného oboru ZUŠ Bohuslava Martinů Polička v CBM. Celá přehlídka je volně přístupná veřejnosti.

Přehlídka pak bude uzavřena koncertem těch nejlepších účastníků, který se bude konat 5. května 2017 v 18.00 hodin ve velkém sále Tylova domu.

 

Přehlídka je doprovodným programem jubilejního 20. ročníku Martinů Festu, který začíná již 7. května 2017 v 17.00 hodin pietním aktem u hrobu Bohuslava Martinů a zejména pak zahajovacím koncertem tohoto festivalu v tentýž den v 18.00 hodin.

Hlavním organizátorem je Základní umělecká škola Bohuslava Martinů Polička, která tímto děkuje: Městu Polička, za veškerou podporu přehlídky MBM, Pardubickému kraji a hejtmanu panu JUDr. Martinu Netolickému, Ph.D., který letošnímu 9. ročníku udělil osobní záštitu, Nadaci Bohuslava Martinů za finanční podporu přehlídky, dále pak Tylovu domu (TD) a jeho ředitelce paní Aleně Báčové za možnost uspořádat i letošní ročník v nádherných prostorách TD, Městské knihovně Polička, Centru Bohuslava Martinů Polička a dále společnostem Ravensburger, UNET, STV Group, Stavebniny Prima, Clarina Music, Yamaha, Pirastro, serveru, Notovna.cz a květinářství paní Nadi Doležalové Polička za spolupráci a věcné ceny.

Mohlo by vás také zajímat...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024