středa
14. srpna 2024
svátek slaví Alan
© logo soutěže



BIBLIOWEB 2017

ČR: Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) zorganizoval pod záštitou Asociace krajů České republiky již osmnáctý ročník BIBLIOWEBu, soutěže o nejlepší webovou prezentaci knihovny. Vítězem soutěže se stala Městská knihovna Ústí nad Orlicí (http://www.knihovna-uo.cz) se ziskem 238 bodů.

Autor článku: 
luk

S nepatrným odstupem se dále umístily Městská knihovna Valašské Meziříčí (http://www.mekvalmez.cz) se ziskem 236 bodů a Národní lékařská knihovna (http://www.nlk.cz) se ziskem 233,5 bodů.

Cena za nejlepší bezbariérový web Handicap Friendly byla udělena webu Městské knihovny Bílovec (http://knihovna.kcbilovec.cz).

Slavnostní předání cen BIBLIOWEB 2017 se uskutečnilo 3. 4. 2017 na konferenci ISSS 2017 v Hradci Králové.
Obě vítězné knihovny v Ústí nad Orlicí a Bílovci obdrží částku 10 000 Kč. Ceny věnovala Asociace krajů ČR a Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.

 

Postup hodnocení
Ve dnech 13. 3. 2017 až 26. 3. 2017 vyhodnotila odborná porota ve složení Mgr. Andrea Miranda, Ph.D. z Ústřední knihovny Univerzity Karlovy v Praze (předsedkyně poroty), Mgr. Světlana Hrabinová z knihovny Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Ing. Pavel Cimbálník z Městské knihovny v Přerově a Ing. Jan Kaňka z Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně webové stránky 17 veřejných knihoven, které se přihlásily do letošního ročníku soutěže BIBLIOWEB.
Testování přístupnosti stránek pro handicapované uživatele provedl Mgr. Radek Pavlíček se svými kolegy.
Hodnocení proběhlo dvoukolově. Sítem 1. kola, v němž se testovalo splnění základní úrovně přístupnosti, použitelnosti a vystavení online katalogu, prošly webové stránky 16 knihoven.

Ve 2. kole bylo hodnoceno osm hlavních kritérií:

  • kvalita obsahu stránek (kontrola existence a dostupnosti základních kontaktních informací, nabídky a ceník služeb, provozní doba, aktuální informace z činnosti knihovny, existence on-line katalogu),
  • aktuálnost stránek (přítomnost indikátorů stáří, propagace aktuálních akcí, kontrola platnosti odkazů),
  • design stránek (grafické zpracování, navigace, dostupnost nabídek, jednotnost navigačních prvků aj.),
  • možnosti komunikace stránek s uživatelem (dostupnost kontaktních údajů, jazykové verze webu, online služby, kontaktní formuláře, informační maily, sociální sítě, podpora RSS apod.),
  • použitelnost webu (podpora responzivního designu, srozumitelné a jednoznačné odkazy, přítomnost klíčových informací přímo na webu, jednotný a srozumitelný vzhled hypertextových odkazů a další),
  • sympatie poroty (celkový dojem webové prezentace, netradiční nápady webových služeb),
  • kvalita písemné koncepce webu,
  • přístupnost stránek pro handicapované uživatele.

Maximum bodů od jednoho hodnotitele bylo 69. Celkově tedy knihovna mohla získat až 276 bodů. Knihovny, jejichž zástupci byli zároveň členy hodnotící komise Bibliowebu nebo odborní konzultanti, nebyly těmito porotci hodnoceny a mohly získat pouze průměrné hodnoty ostatních porotců.

S ohledem na letošní počet přihlášených knihoven byly vyhlášené pouze dvě vítězné kategorie – celkový vítěz s nejvyšším počtem bodů a nejlepší bezbariérový web. V první zmiňované kategorii se na prvních třech příčkách umístily tyto knihovny:

  1. místo Městská knihovna Ústí nad Orlicí (http://www.knihovna-uo.cz) se ziskem 238 bodů
  2. místo Městská knihovna Valašské Meziříčí (http://www.mekvalmez.cz) se ziskem 236 bodů
  3. místo Národní lékařská knihovna (http://www.nlk.cz) se ziskem 233,5 bodů.

Při hodnocení přístupnosti webu měl každý z testerů možnost navrhnout až 3 weby na cenu za nejlepší bezbariérový web. Návrhy u jednotlivých webů byly sečteny a web s nejvyšším počtem bodů a s nejvyšším počtem nominací následně nominován na zvláštní cenu za nejlepší bezbariérový web knihovny. Pokud došlo k tomu, že u dvou webů byl počet nominací stejný a weby měly po zaokrouhlení bodového hodnocení z testování stejný (nejvyšší) počet bodů, o vítězi rozhodl počet bodů před zaokrouhlením.

Tato situace nastala i letos a proto cena za nejlepší bezbariérový web v letošním ročníku soutěže Biblioweb byla udělena webu Městské knihovny Bílovec (http://knihovna.kcbilovec.cz).

 

Kontakt:
Mgr. Andrea Miranda, Ph.D.
Ústřední knihovna Univerzity Karlovy v Praze
Email: andrea.miranda@ruk.cuni.cz
Tel.: +420 224491541

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024