středa
14. srpna 2024
svátek slaví Alan
Pozvánka na akci
© Nakladatelství Academia (archiv)



Uvedení knihy Dramatik na pranýři. Podivný osud spisovatele Františka Zavřela

PRAHA: Ve čtvrtek 6. dubna  bude v salónku kavárny a galerie Café Kampus v centru Prahy představena kniha Eduarda Burgeta nazvaná Dramatik na pranýři. Podivný osud spisovatele Františka Zavřela, vydaná nakladatelstvím Academia v edici Paměť. 

06.04.2017
18:30
Autor článku: 
Dana Ehlová

Publikaci o pozoruhodné osobnosti českého kulturního života první poloviny 20. století, která se svým odporem k demokratickým tradicím a přehnaným individualismem vylučovala z kontextu demokratické kultury první republiky a později byla dokonce přiřazována k autorům sympatizujícím s fašismem, uvedou historikové Jan Galandauer a Jiří Pokorný.
V průběhu literárně-dramatického večera zazní také ukázky ze hry Ladislava Stýbla Heroika/Play Zavřel v podání herce Jiřího Bartoně, jenž v souvislosti s představením knihy odpověděl na několik otázek.

 

Četl jste knihu, která bude představena?

Knihu jsem četl a mohu říct, že je napsána opravdu fundovaně a přitom čtivě. Je evidentní, že autor si dal velkou práci se sběrem materiálu, a z knihy je též velmi znatelné, že  autor sám byl v tom dobrém slova smyslu tématem pohlcen, ale přitom si jako vědec dokázal zachovat zdravý kritický odstup.

 

O čem je hra Ladislava Stýbla, z níž uvedete ukázky v Café Kampus?

Tématem hry jsou osobní a profesní peripetie  Františka Zavřela, ctižádostivého dramatika, který se velmi toužil prosadit na poli literatury a dramatu, což se mu ne úplně dařilo, a on tím byl velmi frustrován. A své frustrace vystřeloval jako nenávistné šípy do svého okolí, proti těm "úspěšnějším".

 

Vy jste v této hře účinkoval?

Inscenace se hrála zhruba před deseti lety pod hlavičkou brněnského studentského divadla Čára a já v ní hrál přímo Františka Zavřela.

 

Přitahuje Vás něčím podivný osud spisovatele Františka Zavřela?  

Jeho tragický osud, kdy byl jako "kolaborant" po konci války vyhozen ze svého bytu a skončil jako zatracený bezdomovec v parku, je svým způsobem fascinující svojí temnotou. On byl ochotný udělat pro svůj veřejný úspěch, pro potlesk, téměř cokoliv. Byl posedlý sám sebou až do sebezničení."

 

Hlavní hrdina knihy Dramatik na pranýři. Podivný osud spisovatele Františka Zavřela je charakterizován takto:  "Spisovatel a dramatik František Zavřel (1884 – 1947) byl jako autor řady divadelních her, románů a básnických sbírek pozoruhodnou osobností českého kulturního života první poloviny 20. století. Svým nacionalismem, konzervativním založením, odporem k demokratickým tradicím a především vypjatým individualismem se často ocital mimo kontext liberálně demokratické kultury první republiky. Od poloviny třicátých let byl přiřazován k tvůrcům sympatizujícím s italským a českým fašismem, jeho veřejná vystupování nabývala až extrémních poloh, případně se cílenou kampaní snažil skandalizovat osobnosti domácí kultury a politiky. Monografie, která spojuje prvky biografické a obecně historické, se snaží postihnout Zavřelovo literární, dramatické i publicistické dílo v celé jeho šíři a rozmanitosti a včlenit je do kontextu tehdejší doby."

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024