úterý
16. července 2024
svátek slaví Luboš
© plakát



Projekt OTEVŘENÉ CHRÁMY 2017

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Atraktivní kostely a poutní místa se otevřou návštěvníkům. Návštěvníci, turisté a zájemci o kulturní památky si je budou moci prohlédnout i díky 1,2milionové dotaci, kterou Moravskoslezský kraj poskytne Biskupství ostravsko-opavskému. O udělení dotace dnes (16. března) rozhodli krajští zastupitelé. Projekt OTEVŘENÉ CHRÁMY 2017 začne fungovat od 1. května. 

Autor článku: 
luk

Peníze z krajské dotace využije Biskupství ostravsko-opavské především na financování průvodců v kostelech a propagaci projektu. Další provozní náklady budou biskupství a jednotlivé farnosti financovat ze svého rozpočtu.

 „Chceme změnit negativní image Moravskoslezského kraje, který bývá označován jako kraj s nejmenším počtem zpřístupněných památek v České republice. Aby kultura, a nejde jenom o památky, ale také o koncerty, výstavy, festivaly či divadelní představení v našem regionu byla lidem dostupnější. Jedním z nástrojů pro zlepšení této situace je navyšování krajských dotací do kultury a památkové péče. Pro tento rok se nám podařilo meziročně navýšit tyto dotace ze 48 na 66 milionů korun. Pro další léta se uvažuje o pravidelném navyšování této podpory minimálně o 10 procent pro každý rok. Pokud tady chceme špičkové umělce a umění, zvýšit turistický ruch, bez peněz se to neobejde,“ řekl 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

 „Chrámy a kostely jsme do projektu vybírali tak, aby v největších městech kraje byl celoročně 6 dnů v týdnu otevřen alespoň jeden kostel. Aby byly v letní sezóně a o víkendech otevřeny nejvýznamnější poutní chrámy a historicky pozoruhodné a turisticky atraktivní kostely,“ vysvětlil projektový manažer Biskupství ostravsko-opavského Miroslav Přikryl.

Celoročně 6 dnů v týdnu budou otevřeny vybrané kostely v Ostravě, Opavě, Karviné, Havířově a Frýdku-Místku. K nejvýznamnějším poutním místům otevřeným od května do října 6 dnů v týdnu bude patřit Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku a poutní chrám Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně (u Krnova).

„Mezi turisticky atraktivní kostely řadíme kostely na místech s velkou koncentrací návštěvníků, například Štramberk a Hukvaldy. Také dřevěné kostely, kostely se zpřístupněnou kostelní věží, třeba kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku, Kostel sv. Martina v Krnově, kostel sv. Hedviky v Opavě, a kostely s unikátními restaurovanými středověkými malbami, jako jsou kostel sv. Benedikta v Krnově Kostelci a kostel sv. Michaela v Hrozové,“ vyjmenoval Miroslav Přikryl s tím, že všechny vybrané kostely budou návštěvníkům otevřeny bezplatně, bez vstupného.

Podrobnosti o otevřených chrámech a otevírací době zájemci najdou v průběhu dubna 2017 na adrese: www.doo.cz/otevrenechramy.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024

ZLÍN: Nadační fond Zikmundova vila spustil v polovině roku 2024 projekt na obnovu zahrady Miroslava Zikmunda. Aktivně se má nyní možnost podílet také veřejnost. Celý výtěžek bude využitý na výsadbu nových stromů, instalaci laviček nebo na opravu plotu.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024