sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
© plakát



Projekt OTEVŘENÉ CHRÁMY 2017

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Atraktivní kostely a poutní místa se otevřou návštěvníkům. Návštěvníci, turisté a zájemci o kulturní památky si je budou moci prohlédnout i díky 1,2milionové dotaci, kterou Moravskoslezský kraj poskytne Biskupství ostravsko-opavskému. O udělení dotace dnes (16. března) rozhodli krajští zastupitelé. Projekt OTEVŘENÉ CHRÁMY 2017 začne fungovat od 1. května. 

Autor článku: 
luk

Peníze z krajské dotace využije Biskupství ostravsko-opavské především na financování průvodců v kostelech a propagaci projektu. Další provozní náklady budou biskupství a jednotlivé farnosti financovat ze svého rozpočtu.

 „Chceme změnit negativní image Moravskoslezského kraje, který bývá označován jako kraj s nejmenším počtem zpřístupněných památek v České republice. Aby kultura, a nejde jenom o památky, ale také o koncerty, výstavy, festivaly či divadelní představení v našem regionu byla lidem dostupnější. Jedním z nástrojů pro zlepšení této situace je navyšování krajských dotací do kultury a památkové péče. Pro tento rok se nám podařilo meziročně navýšit tyto dotace ze 48 na 66 milionů korun. Pro další léta se uvažuje o pravidelném navyšování této podpory minimálně o 10 procent pro každý rok. Pokud tady chceme špičkové umělce a umění, zvýšit turistický ruch, bez peněz se to neobejde,“ řekl 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

 „Chrámy a kostely jsme do projektu vybírali tak, aby v největších městech kraje byl celoročně 6 dnů v týdnu otevřen alespoň jeden kostel. Aby byly v letní sezóně a o víkendech otevřeny nejvýznamnější poutní chrámy a historicky pozoruhodné a turisticky atraktivní kostely,“ vysvětlil projektový manažer Biskupství ostravsko-opavského Miroslav Přikryl.

Celoročně 6 dnů v týdnu budou otevřeny vybrané kostely v Ostravě, Opavě, Karviné, Havířově a Frýdku-Místku. K nejvýznamnějším poutním místům otevřeným od května do října 6 dnů v týdnu bude patřit Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku a poutní chrám Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně (u Krnova).

„Mezi turisticky atraktivní kostely řadíme kostely na místech s velkou koncentrací návštěvníků, například Štramberk a Hukvaldy. Také dřevěné kostely, kostely se zpřístupněnou kostelní věží, třeba kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku, Kostel sv. Martina v Krnově, kostel sv. Hedviky v Opavě, a kostely s unikátními restaurovanými středověkými malbami, jako jsou kostel sv. Benedikta v Krnově Kostelci a kostel sv. Michaela v Hrozové,“ vyjmenoval Miroslav Přikryl s tím, že všechny vybrané kostely budou návštěvníkům otevřeny bezplatně, bez vstupného.

Podrobnosti o otevřených chrámech a otevírací době zájemci najdou v průběhu dubna 2017 na adrese: www.doo.cz/otevrenechramy.

Mohlo by vás také zajímat...

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Filmový dokument „Petrkov 13“ představuje místo, ve kterém žil a tvořil básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek se svojí francouzskou ženou, básnířkou Suzanne Renaudovou, a také osudy obou umělců. V obrazech je přítomný i Grenoble, kde se roku 1923 Suzanne s Bohuslavem nad svou básnickou sbírkou seznámila a odkud se do Petrkova po svatbě roku 1926 vydala. Petrkov se měl stát domovem vždy jen na půl roku, aby se manželé a později i se syny Danielem a Jiřím vraceli do Francie vždy na chladné měsíce. Údělem rodinných i dějinných událostí se však stal místem, ze kterého se od roku 1948 do své domoviny Suzanne Renaudová již vracet nemohla. Současná tvář místa si zachovává otisk celé rodiny Reynkových a vypovídá příběh domova i exilu, ve kterém se zrodila dodnes nesmírně ceněná umělecká díla a přivádí nové návštěvníky z české i francouzské kulturní oblasti. Po promítání filmu následuje přednáška Lucie Tučkové Petrkov jako domov i exil, v průsečíku putování. Akce se koná u příležitosti 60. výročí úmrtí básnířky Suzanne Renaudové.

 

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky
Co se děje
22.04.2024

ČR: U příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel byl v kostele sv. Anny (Pražská křižovatka) slavnostně vyhlášen vítěz celostátní soutěže Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2023. Vítězem se stalo město Žatec, které zároveň může po dobu roku 2024 užívat titul „Historické město roku 2023“. Součástí ceny je také finanční odměna Ministerstva kultury ve výši 1 000 000,- Kč na další péči o památky v rámci Programu regenerace.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
25.04.2024

OSTRAVA: Sedmý ročník uměleckých Cen Jantar vyvrcholí gala večerem, jehož součástí budou hudební vystoupení, připravené speciálně pro tuto příležitost. I letos o držitelích Ceny Jantar za celoživotní přínos rozhodlo odborné kolegium, složené z řady osobností kulturního života Moravskoslezského kraje.

Celá ČR, Moravskoslezský kraj
Co se děje
22.04.2024