sobota
28. září 2024
svátek slaví Václav, Den české státnosti
© Logo vydavatele



Publikace Viktor Kronbauer: Divadelní Fotografie.

ČR: Institut umění – Divadelní ústav vydal rozsáhlou česko-anglickou monografii držitele řady ocenění za divadelní fotografii Viktora Kronbauera. Monografie VIKTOR KRONBAUER: DIVADELNÍ FOTOGRAFIE vychází jako jubilejní 700. publikace této instituce.

Autor článku: 
Judita Hoffmanová

Výběr snímků názorně a působivě představuje uměleckou cestu Viktora Kronbauera od fotografických začátků (školní práce, první kroky volné tvorby), přes období, kdy působil jako fotograf v České filharmonii, až po zahraniční inscenace (se zvláštním důrazem na Pražský divadelní festival německého jazyka). Zároveň demonstruje posun v pojetí divadelní fotografie, v němž se zrcadlí proměna divadelní estetiky od počátku osmdesátých let po současnost.
Fotografie z divadelních inscenací (například Národního divadla, Divadla Na zábradlí, Divadla Komedie, brněnského Divadla Husa na provázku), alternativních performancí (Divadla Continuo nebo Farmy v jeskyni) či site specific projektů realizovaných Miroslavem Bambuškem, jež tvoří hlavní část knihy, jsou uvozeny snímky ze studií, volné tvorby a především fotografickými portréty, které přinášejí citlivý pohled na osobnosti, podílející se v toku času na dění v divadle a dalších uměleckých disciplínách.
Vedle Václava Havla zde najdeme například Jana Grossmana, Miroslava Horníčka, Emila Viklického, Jana Třísku, Ivana M. Jirouse, ze zahraničních tvůrců pak George Taboriho, Jurije Ljubimova, Gerta Vosse, Marka Ravenhilla a další. Z portrétních fotografií zaujmou zejména snímky umělců ze světa hudby, v němž se fotograf dlouhou dobu pohyboval, a dovedl tak vystihnout specifické rysy jednotlivých individualit (mimo jiné Václava Neumanna, Herberta von Karajana a Gidona Kremera). Jsou zde obsaženy rovněž fotografie oceněné v mezinárodní soutěži Triennale v Novém Sadu (například ze Shakespearova Richarda III. v režii Vladimíra Morávka nebo z legendární inscenace Schlachten! režiséra Luka Percevala).
„Záměrem bylo nejen dát Kronbauerovým fotografiím širší platformu obsáhlé reprezentativní publikace, která by ukázala jeho tvorbu ve vší komplexnosti a rovněž v kontextu mezinárodního divadelního dění, ale také vyprovokovat zájem o obor divadelní fotografie, který je neprávem opomíjen,“ říká redaktorka Denisa Šťastná.

Celé znění tiskové zprávy naleznete v příloze.

 

Judita Hoffmanová
Oddělení komunikace a marketingu
Communication and Marketing Department
Institut umění – Divadelní ústav
Arts and Theatre Institute
Celetná 17 | 110 00  Praha 1
M +420 721 721 238
E  judita.Hoffmanova@divadlo.cz

 

www.idu.cz
www.theatre.cz

www.nocdivadel.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024