pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš
Výstava Střípky ze života Františka Peterky se uskuteční v Krajské vědecké knihovně v Liberci
© KVK Liberec



Výstava Střípky ze života Františka Peterky připomene nedožité 95.narozeniny

LIBEREC: 17. března by oslavil 95. narozeniny pan František Peterka. Nezdolná osobnost rozdávající radost, humor a moudrost. Pan František patřil po desetiletí neodmyslitelně k Liberci, i když pocházel z Prahy.

od 16.03.2017 do 30.03.2017
Autor článku: 
Jana Vančatová

O hereckém i životním osudu „pohádkového Krakonoše“ bylo již publikováno mnoho článků a pořadů, vždy byly krásným setkáním s výjimečným člověkem. Vzpomínat by mohly stovky Liberečanů, které s panem Peterkou potkávaly při jeho procházkách okolo liberecké přehrady, kterou miloval a kam v dobách svého angažmá v divadle si chodil opakovat texty.

Později, kdy mu již zdravotní stav neumožňoval tak dlouhé vycházky, to bylo zejména v místě jeho bydliště, kde jste jej mohli pravidelně potkávat při každodenním tréninku (jak říkal) nebo na nákupu v místní prodejně. Rád si s lidmi vyprávěl, často přidal humorné vzpomínky, oči mu zářily, stále dobře naladěn.

Pan František nechtěl být hercem, ač se jím nakonec stal; vždy se chtěl věnovat sportu, zejména vzpírání. Činku zvedal, pokud to bylo možné, i když ležel na lůžku. Do libereckého angažmá přišel v roce 1951 a zdejšímu divadlu zůstal věrný až do odchodu do důchodu v roce 1987, do poloviny 90. let vystupoval jako host. V libereckém Divadle F. X. Šaldy ztvárnil během svého života několik stovek rolí.  

Zejména jeho komediální talent si mohli diváci užívat v desítkách filmových komedií, vystupoval po boku J. Bohdalové, I. Janžurové, L. Soboty, P. Nárožného, P. Kostky,... I když žil v Liberci, díky filmu a televizi ho znala celá republika. Postava spravedlivého Krakonoše z večerníčků Krkonošská pohádka provází nejmenší diváky již několik generací. 

Před 16 lety život pana Peterky změnila vážná nehoda, při jedné z procházek okolo přehrady ho porazilo auto; následovalo více než 30 operací, téměř tři roky pobytu v nemocnici. Neuvěřitelnou vůlí a nezlomností se s nepřízní osudu popral a opět vrátil do běžného života.
V roce 2012 oslavil své devadesátiny také na jevišti domovské scény. Vstupenky na jeho benefici byly vyprodány obratem. Byl to nezapomenutelný a dojemný zážitek. Pan Peterka vzpomínal, vyprávěl a bavil svými příběhy zaplněný sál, byl k nezastavení. Po více než dvou hodinách se nám, ani jemu nechtělo odcházet, potlesk ve stoje neměl konce. Přes zdravotní potíže stále chlap jako hora, jen s lehce prokvetlými skráněmi, pokorný, skromný, poctivý a s velkým srdcem na dlani.

Poslední stránka knihy života Františka Peterky se uzavřela 25. listopadu loňského roku.

Nezapomenutelného herce a skvělého člověka připomene výstava Střípky ze života Františka Peterky, která v předvečer jeho nedožitých 95. narozeniny bude zahájena 16. března v Krajské vědecké knihovně v Liberci, potrvá do 30. března.

Vernisáž se uskuteční v 17 hodin.   

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024