čtvrtek
3. října 2024
svátek slaví Bohumil
© Plakát



Jarní brána do pravěku se otevírá

ČÁSLAV: S novou jarní sezónou otevírá od začátku dubna pro veřejnost čáslavské muzeum novou stálou expozici pod názvem Brána do pravěku. Když sejdete do působivých sklepních prostor budovy muzea v Husově ulici, setkáte se s předměty vyrobenými rukama dávných obyvatel Čáslavska, které po několik tisíciletí čekaly většinou hluboko v zemi na své znovuzrození. 

03.04.2017
Autor článku: 
Jarmila Valentová

Nejstarší z nich pamatují  už 7 tisíc let.  Doklady  příchodu prvních kolonistů na území tehdy ještě zarostlé pralesem, úspěchy dalších civilizací ať už doby bronzové nebo železné, germánské osídlení regionu v době římské nebo příchod Slovanů - to vše představuje výběr charakteristických předmětů z rozsáhlé archeologické sbírky. Jak se asi bydlelo prvním příchozím naznačuje replika  čelní stěny nadzemního  domu, a stopy tohoto vůbec  nejstaršího osídlení Čáslavska nalézáme právě v Čáslavi, v okruhu polohy U třech svatých.

O pár tisíc let později bylo také tam založeno pohřebiště s bohatými komorovými hroby starší doby železné. Repliku takového hrobu vybaveného početnými  nálezy z jednoho  z nich lze vidět o kousek dál. Pokud Vás však zajímá více móda, třeba ta keltská, je k dispozici kompletní  ručně šitý ženský oděv, ušitý dobově doloženými stehy a zdobený přízí obarvenou ručně rostlinkami, jakými, to se zde dozvíte. Ať jste malí nebo velcí,  můžete si také  složit lidskou kostru v životní velikosti a vybavit ji podle svého rozhodnutí  na posmrtnou cestu keltskou nebo slovanskou keramikou a drobnými šperky, případně si sami zkusit, jak se chodilo v  keltském či raně středověkém oděvu, ale pozor – zatím jen pro ženy!
Expozice je členěna přehledně, není zahlcena materiálem ani texty a lze ji tak vhodně použít pro doplnění školní výuky. Ale kdo chce vědět víc o pravěku Čáslavska, má k dispozici řadu dalších informací na jednotlivých listech, s příběhy významných nálezů či nalezišť. A nakonec i něco ze současnosti – panely v chodbě Vás seznámí s nejnovějšími archeologickými výzkumy na území Čáslavi.
Zkuste zahájit jaro vstupem do pravěku! Slavnostní otevření se uskuteční 3. 4. 2017 ve 14 hodin.

Expozice vznikla za finanční podpory Středočeského kraje.

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024