pondělí
6. května 2024
svátek slaví Radoslav
plakát festivalu
© otrlydivak.cz



13. ročník Festivalu otrlého diváka

PRAHA/BRNO/HRADEC KRÁLOVÉ: Otrlec je synonymem pokleslosti, nevkusu, braku a zábavy za hranicí tuctovosti – ve všech možných významech těchto slov. Každý rok přináší tato filmová přehlídka pro otrlého diváka kolekci nejpůsobivějších, nejsměšnějších, nejzapadlejších i nejbizarnějších hororů, extrémů, akčňáků, krváků, campů, béček, céček i péček. Letos na téma "láska".

od 28.02.2017 do 17.03.2017
Autor článku: 
ika

Jít na Festival otrlého diváka neznamená jen vidět film na velkém plátně. K nám se chodí na unikátní zážitky. Málo co se vyrovná tomu, když člověk společně se stovkami dalších lidí v sále prožívá intenzivní horor či zhůvěřilý osmdesátkový akčňák. Ale co teprve, když začne monstrum řádit přímo v sále. Kde jinde dostanete k nezáživnému bijáku přímo v sále frťana na posilněnou nebo si spolu s hrdiny na plátně zakousnete do pochoutky ze zmutovaných kuřátek? Otrlec také zůstává poslední výspou simultánního překladu. Vybrané projekce doprovází nezaměnitelný projev i zpěv dvorní národní umělkyně řečené Samantha Bifidus, případně kvůli genderové vyváženosti doplněné neméně zdatným Josefem Vokurkou či Panem Akurátem.
Cinefilie otrlých diváků nemá podobu zbožné adorace a tichého ustrnutí, kino se naopak má otřásat salvami smíchu či zděšenými výkřiky, což rádi všemožnými interaktivními prostředky přiživujeme. Stejně obrazoborecký přístup pak festival zaujímá i k filmové matérii. Byť se neštítíme promítání z 35mm kopií nebo v HD kvalitě, pro kouzlo nostalgie a unikátní atmosféru projekce občas sáhneme po formátech jako je VCD či ojetá VHS, kde místo závěrečných titulků naskočí záznam fotbalu. Festival otrlého diváka není na rozdíl od jiných akcí poplatný politickým tlakům, sebeprezentačním tendencím zahraničních velvyslanectví či kulturních institucí, nezacpává huby prodejným publicistům opulentními rauty a nemá zavděčovací akce pro sponzory. Jak napovídá název přehlídky, zodpovídá se pouze svému publiku, které je zváno na závěrečný tematický raut.

Hlavní program v kině Aero od 28. 2. do 5. 3. 2017

Regionální repete:

10. března 2017
kino Scala, Brno

17. března 2017
Bio Central, Hradec Králové

Program a další informace ZDE

Kontakty:

Festival otrlého diváka
info@otrlydivak.cz
Facebook
YouTube

Kino Aero
Biskupcova 31
Praha 3
130 00
tel: 271 771 349
fax: 224 947 566
info@kinoaero.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024