úterý
13. srpna 2024
svátek slaví Alena
© Projekt O městech a lidech



Nepodceňujte malá města, říká projekt O městech a lidech

ČR: Sousloví veřejný prostor se poslední roky šíří jako nákaza. Věnují se mu architekti, designéři, dramaturgové, kavárníci, ale i “obyčejní” obyvatelé, kterým není lhostejný osud vlastního města. Svou výraznou stopu v něm zanechala i kulturní manažerka Michaela Hečková, jež vede společně s kavárníkem Ondřejem Kobzou známý projekt Piána na ulici. Příběhy, na které narazila za roky působení v oblasti veřejného prostoru vydává jako knižní debut. O městech a lidech mapuje životní a pracovní osudy těch, kteří se rozhodli nezlomit hůl nad menším městem a chtějí z něj udělat místo, kde se lépe žije.

Autor článku: 
​Kateřina Fišarová

 

Třiatřicet měst. Třiatřicet míst. Třiatřicet osobních příběhů lidí, kteří se v českých regionech snaží oživit veřejný prostor. Otevírají dočasné kavárny a dočasné venkovní galerie, narušují městskou šeď architektonickými intervencemi, pořádají sousedské slavnosti, zabývají se uměním ve veřejném prostoru, revitalizují vodní toky nebo vstupují do místního zastupitelstva. „O městech a lidech je takový atlas, co vás může inspirovat, pokud se k něčemu podobnému sami teprve odhodláváte, nebo utěšit  a povzbudit, pokud se tak již stalo a ne všechno se vám třeba povedlo,“ komentuje vydání knihy autorka Michaela Hečková.

 

Nepovedlo se? Nevadí.

Kniha sleduje nejen podařené projekty, ale i "příklady špatné praxe". Problémy, které nastaly při realizaci, životní úskalí a chyby, které už čtenář nemusí opakovat. Autorku inspirovaly cesty po České republice, které absolvovala v uplynulých letech s projektem Piána na ulici. Vyslechla příběhy aktivních lidí v regionech a zdálo se jí škoda, o něco tak silného se nepodělit. Hečková se dříve věnovala dramaturgickému vedení festivalu o umění ve veřejném prostoru Street for Art oživující pražské periferie Černý Most a Jižní Město. Sama navíc pochází z Havířova a Ostravy, studovala v Olomouci a Brně. Vztah k těmto podceňovaným regionům je jí tak blízký.

 

Plzeňská náplavka i unikátní venkovní sauna

Mezi projekty, které v knize najdete, patří mimo jiné příběh Budějovického Majálesu, plzeňské náplavky, venkovní sauny NUUK v Hradci Králové, pardubického projektu Offcity, který v minulosti stál třeba za záchranou nádherných Gočárových mlýnů nebo sousedské slavnosti Živé Teplice. „Hodí se dodat, že jakkoliv se publikace věnuje tématu architektury, uměleckých intervencí a různých zásahů do městského prostoru, spíše než o odbornou publikaci jde o volný román. Životní příběhy lidí, kteří proměňují česká města jsou pro mě lákavé stejně jako to, o co se snaží,"  dodává Hečková. Přirozeně tak zvolila formu literárního dokumentu a své lokální superhrdiny veřejného prostoru nechala promlouvat skrze osobní příběhy rozpínající se na pozadí aktivit, které proměnily český veřejný prostor posledního desetiletí.

 

Kniha bude pokřtěna 1. března 2017 v prostoru VNITROBLOCK (Tusarova 31, Praha 7) a zakoupit ji můžete na www.omestechalidech.cz a ve vybraných knihkupectvích, jejichž seznam naleznete na stejných internetových stránkách.

 

Další informace:
www.omestechalidech.cz
www.facebook.com/omestechalidech
https://www.facebook.com/events/257095418055895/ - křest publikace

 

Informace o publikaci:  

O městech a lidech, 1. vydání
Praha, 2016
Autor: Michaela Hečková
Úvod: David Kašpar
Editor: Romana Veselá
Grafika: Martin Hůla / Carton Clan
Fotografie: Karolina Ketmanová a Dan Friedlaender
Vydalo: Piána na ulici, Za Vodou 242, Ústí nad Orlicí, 56203
Počet stran: 336 str.
ISBN 978-80-270-1016-5

Publikace byla vydána za podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR a městských projektů BU2R.

 

O autorce:

Michaela Hečková (1986) vede společně s kavárníkem Ondřejem Kobzou projekt Piána na ulici. Dlouhodobě se věnuje intervencím a oživení veřejného prostoru. Působila jako programová ředitelka festivalu o umění ve veřejném prostoru Street for Art na pražských sídlištích Jižní Město a Černý Most a jako programová ředitelka progresivní příspěvkové organizace Praha 14 kulturní proměňující Prahu 14 v živou a kulturní městskou část. Studovala bohemistiku a kulturální studia na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a teorii interaktivních médií na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

 

Kontakt:
Kateřina Fišarová, katerina.fisarova@gmail.com, 605 542 456

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024