čtvrtek
3. října 2024
svátek slaví Bohumil
oficiální plakát výstavy
© archiv pořadatelů



Dobříšská výstava vzdává poctu malíři Janu Kristoforimu

DOBŘÍŠ: Obrazy a grafiky známého malíře, grafika, ilustrátora, kreslíře, galeristy a spisovatele Jana Kristoforiho (1931 – 2004) si od čtvrtka 5. ledna mohou prohlédnout návštěvníci dobříšského kulturního domu. „Tato výstava je malou poctou a vzpomínkou na umělce, který svůj vtip, kouzlo své osobnosti, ale i krásu a filosofickou hloubku svých obrazů rozdával po desítky let v celé Evropě i jinde ve světě,“ vysvětlil kurátor výstavy Jiří Karbaš.

 

 

od 05.01.2017 do 29.01.2017
Autor článku: 
Karel Souček

Výstava potrvá do 29. ledna a otevřena je každý všední den kromě pátku od 8.30 do 16 hodin a v neděli od 14 do 16 hodin.

Kristoforiho umělecká dráha začala v roce 1960 po sedmiletém věznění za protikomunistické letáky a dvouleté vojenské službě. Tehdy začal uveřejňovat své první kresby v Divadelních novinách a pokoušel se s malířem Mikulášem Medkem založit skupinu Struktura, která byla zakázána. Vystavoval mimo jiné v Berlíně a Paříži, podílel se na československé expozici pro Expo 67 v Montrealu a byl členem české umělecké avantgardy šedesátých let.

V roce 1969 odešel do Norska, kde žil a tvořil až do roku 1989. V průběhu těchto dvaceti let dosáhl mezinárodního uznání a dostal řadu cen a ocenění v Evropě, USA i dalších zemích. Patřil spolu s Jiřím Kolářem a Janem Koblasou k nejznámějším českým umělcům žijícím v zahraničí. V roce 1989 se vrátil do Čech a hned v následujícím roce uspořádal výstavu „Byli jsme s Vámi“ o podpoře Charty 77. Od té doby žil a pracoval v Praze, kde v roce 1997 otevřel ateliér Vox Humana.

„Tvorba malíře Jana Kristoforiho je hlubokým humanistickým poselstvím o člověku 20. a 21. století a získala široké mezinárodní uznání díky své výtvarné kvalitě a osobitosti. Přes své evropské vavříny vždy byla a zůstala především českou. Jan Kristofori také ilustroval na 150 knižních titulů klasiků české i světové literatury,“ uvedl Jiří Karbaš s tím, že v Dobříši vystavená kolekce obrazů a grafik představuje velmi kvalitní výběr z jeho malířského díla zejména z posledních let.

Mohlo by vás také zajímat...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024