úterý
13. srpna 2024
svátek slaví Alena
Ilustrační snímek ke knize
© Foto: archiv Divadla Drak



Kniha o cestě do Labyrintu světa a ráje srdce

HRADEC KRÁLOVÉ: V březnu 2015 měl v Divadle Drak premiéru experimentální divadelní projekt Labyrint světa a ráj srdce, který na pět týdnů ovládl celou budovu divadla a přilehlého Labyrintu. Za námět a koncepci inscenace získali v roce 2015 Dominika Špalková, Tomáš Žižka a Ondrej Spišák Cenu Divadelních novin v kategorii Loutkové a výtvarné divadlo. Nyní vychází česko-anglická kniha reflektující tento výjimečný divadelní počin.

Autor článku: 
jal

Interaktivní divadelní projekt Labyrint světa a ráj srdce v sobě spojil divadlo, výtvarnou instalaci, výstavu a společenskou hru. Publikace, která je ohlédnutím za touto magickou inscenací Divadla Drak a Mezinárodního institutu figurálního divadla, nabízí nejen dokumentární fotografie z představení, či reflexe diváků, ale také teoretické texty a eseje autorů, které přibližují genezi projektu a vysvětlují jeho principy. Jak uvedl autor jedné z recenzí: „Tak přesně definovat ráj srdce, aniž by o tom padlo jediné slovo, už patří do kategorie divadelních zázraků.“

„Projektem Labyrint svět a ráj srdce jsme v mnoha směrech přesahovali prostor, který dětskému divadlu v Čechách podvědomě přisuzujeme. V jistém ohledu můžeme práci na projektu považovat za umělecký výzkum. Věříme, že právě díky publikaci přispějeme výrazněji do debaty o českém divadle pro děti“, uvedla umělecká řiditelka Divadla Drak Dominika Špalková.

Svými příspěvky do publikace přispěli kromě samotných autorů koncepce (Dominika Špalková, Tomáš Žižka, Radka Schmelzová ) a spolutvůrců (Lucie Dlabola Bulisová, Jan Svoboda a Michal Kindernay, Dragan Stojcevski) například divadelní teoretici Lenka Dombrovská, Vladimír Hulec, režisér Vojtěch Bárta, pedagogové Jana Machalíková a Jan Suk, překladatel Vladimír Mikeš či antropolog Michal Tošner.

Součástí knihy je i bohatá fotodokumentace projektu, jejímiž autory jsou Bohdan Holomíček a Ondřej Littera. Knihu vydalo Nakladatelství Pavel Mervart a je možné ji zakoupit v Divadle Drak a v knihkupectvích Kosmas.

www.draktheatre.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024