pondělí
6. května 2024
svátek slaví Radoslav
Historické foto
© iniciativa Kollárka jinak!



Obyvatelé Kollárovy ulice: Zapomenutý kout proměníme v reprezentativní ulici

PLZEŇ: Skupina sousedů z Kollárovy ulice chce ze své ulice udělat bezpečnější a příjemnější místo. Chtějí řešit parkování, zpříjemnit veřejná prostranství nebo posílit komunitní život, aby se místní mohli lépe poznávat. V sobotu 22. října uspořádají za podpory spolku Pěstuj prostor sousedskou slavnost, jejíž součástí bude vernisáž výstavy archivních fotografií „Kollárky”.

 
22.10.2016
Autor článku: 
David Hájek

Místní kapely, dobové snímky s komentářem, ohýnek, špekáčky a hry pro děti. Sousedská iniciativa "Kollárka jinak!" přinese na jeden den do zanedbané ulice život plný hudby, příběhů a her. Cílem je připravit pro sousedy a kolemjdoucí zajímavý program a vyvolat debatu, jak ulici proměnit, aby se zde žilo místním ještě lépe. Na několika venkovních panelech s archivními fotkami organizátoři představí historii ulice, kde za komunismu sídlil třeba plzeňský Tuzex s jinak nedostupnými výrobky ze Západní Evropy.

"Kollárka je krásná historická ulice napojená na centrum Plzně, ale současný stav tomu neodpovídá. Je to ulice nikoho. Nejvíce nám vadí nepořádek, živelné parkování a anonymita a rozhodli jsme se s tím něco dělat. Chceme, aby se místní postupně poznávali a přemýšleli, jak naší ulici zkrášlit. Cílem je udělat z Kollárky příjemnější, čistší a zelenější ulici s čilým sousedským životem, kde se člověk bude cítit bezpečně,"  vypráví organizátorka Jana Eismanová.

Organizátoři vědí, že to je běh na dlouhou trať, takže zatím plánují menší zásahy. Nabízí se truhlíky s kytkami nebo třeba lavička. Jak bude proměna Kollárky vypadat záleží i na aktivitě ostatních obyvatel ulice. Po víkendu se totiž archivní fotografie rozmístí k uličním lampám, kde zůstanou další měsíc, a během této doby chce iniciativa Kollárka jinak! od místních sbírat názory na současný stav ulice a podněty jak ho zlepšit. Ty pak bude prosazovat.

Na oživení ulice spolupracují místní s urbanisty, kteří mají zkušenosti například s revitalizací jednoho z pražských sídlišť. Cílem je nadchnout pro změnu nejen sousedy, ale i další obyvatele a samozřejmě i politiky.

Sobotní sousedská slavnost je v Kollárově ulici už v pořadí třetí a bude dosud největší. Během slavnosti bude samozřejmostí jednoduché občerstvení a příchozí se mohou těšit na sud s ohněm na zahřátí a opékání!  Součástí bude koncert místní kapely, vernisáž výstavy fotek, hry pro děti nebo komentovaná procházka ulicí s architekty.

 

Sousedské setkání Kollárka jinak!

KDY? Sobota 22. října; 14h -18h

KDE? Dvorek v Zach's Pub, Palackého nám. 2 (vchod i z Kollárovy ul. 6)

KONTAKT: Jana Eismanová, tel.: 603 901 175

PROGRAM:
14.00 --- zahájení, úvodní slovo
14.30 --- koncert: kytara v podání Z. Lahody + HOST
15.00 --- vernisáž výstavy "Jak se žilo a žije v Kollárce?"
16.00 --- posezení u ohně + opékání špekáčků, diskuze
17:00 --- komentovaná procházka Kollárovou ulicí s architekty

Facebook: www.facebook.ccom/kollarkajinak

Facebookový event: www.facebook.com/events/885079674926562

Projekt je realizován v rámci Otevřené výzvy Pěstuj prostor pořádané spolkem Pěstuj prostor ve spolupráci s Ministerstvem kultury, Plzní 2015 a za finanční podpory statutárního města Plzně.

David Hájek
iniciativa Kollárka jinak!
tel.: 721 650 284

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024