sobota
19. října 2024
svátek slaví Michaela
© Plakát



Týden knihoven 2016

VSETÍN: „Braňte knihu!“ je mottem jubilejního 20. ročníku kampaně na podporu čtenářství a propagace služeb knihoven TÝDEN KNIHOVEN 2016. Do celostátní akce, kterou vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, se zapojí ve dnech 3. – 9. října 2016 veřejné knihovny v celé České republice. Kampaň již tradičně zahájí v pátek 30. 9. KNIHOVNICKÝ HAPPENING ve Vsetíně. Bude se konat ve znamení talentové soutěže České knihovny hledají talent. 

Součástí happeningu bude udělení ceny MARK 2016 pracovníkům knihoven, případně studentům oboru ve věku do 35 let. Jednou z hlavních aktivit Týdne knihoven se stane již 6. ročník Maratonu čtení. Čtenáři a návštěvníci knihoven se na něm setkají s autory, jejichž díla byla v minulosti oceněna nebo nominována do soutěže Magnesia Litera.
Akci finančně podpořil SKIP a Čtení pomáhá.

Prestižní událostí je udělení státní ceny KNIHOVNA ROKU 2016, která oceňuje dlouhodobé zásluhy o rozvoj knihovnictví v obcích nebo mimořádný přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb. Cenu Knihovna roku uděluje ministr kultury České republiky.
Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil pro rok 2016 již posedmé soutěž o nejlepší Městskou knihovnu roku 2016. Jejím cílem je ocenit nejlepší knihovny, které jsou provozovány či zřizovány městy, a motivovat další knihovny k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb.

Mezi oblíbené aktivity knihoven budou po celý týden patřit registrace zdarma, pasování prvňáčků na čtenáře, netradiční prohlídky a spousta dalších akcí s cílem zaměřit pozornost na knihovny a přilákat nové čtenáře.
Týden knihoven je mimořádnou příležitostí, jak upozornit na úlohu a přínos knihoven pro rozvoj kultury, osvěty a podporu celoživotního vzdělávání. Příznačně se k úloze knihoven vyjádřil zakladatel této akce, ředitel Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově dr. Vladislav Raška: „Knihovny prostě vždy měly, mají a i v budoucnu budou mít nezastupitelné místo. Bez knihoven totiž žádná společnost nemůže dlouho existovat!“

Bližší informace na - http://www.skipcr.cz/akce-a-projekty/akce-skip/tyden-knihoven 



Mgr. Roman Giebisch, Ph.D. 
Národní knihovna ČR 
Klementinum 190     
110 00   Praha 1 

Tel: +420/221 663 333 
email: roman.giebisch@nkp.cz 
www.nkp.cz 

 

Více informací na - http://www.skipcr.cz/akce-a-projekty/akce-skip/tyden-knihoven

 

Kontakt:

Mgr. Roman Giebisch, Ph.D., NK ČR, roman.giebisch@nkp.cz , mobil: 739 614 027

Mgr. Gabriela Jarkulišová, Městská knihovna Kutná Hora, sefova@knihovna-kh.cz, tel. 327 512 079

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR,  Klementinum 190, 110 01  Praha 1,

tel. +420/221663333, Mobil 739 614 027, e-mail: roman.giebisch@nkp.cz, http://skipcr.cz/

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024