čtvrtek
3. října 2024
svátek slaví Bohumil
Jedna z vystavených fotografií Filipa Topola
© Karel Schuster



Berounská výstava připomíná život i dílo Filipa Topola

BEROUN: Vzpomínka na Filipa Topola je název výstavy fotografií Karla Šustera, která mapuje život legendární rockové kapely Psí vojáci a texty jejího frontmana, zpěváka, klavíristy, skladatele a textaře Filipa Topola. V berounském Holandském době potrvá do 23. září a zájemci si ji mohou prohlédnout každý všední den od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin.

Autor článku: 
Karel Souček

„V Berouně jsem ještě nikdy nevystavoval, ale k tomuto regionu mám blízký vztah, neboť žiji v Řevnicích. Na výstavě prezentuji 29 černobílých fotografií, které mapují skupinu Psí vojáci v celé její historii. Dominují koncertní snímky, ale i oficiální kapelové fotografie a různé momentky,“ uvedl fotograf Karel Šuster.

Psí vojáci poprvé veřejně vystoupili v roce 1979 na Pražských jazzových dnech, kdy většině členů bylo teprve třináct let. Ihned po tomto koncertu se kapela stala předmětem zájmu Státní bezpečnosti, takže nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých akcí. Během několika následujících let prošla změnami stylu i obsazení. Zpočátku textařsky spolupracovala s Filipovým bratrem Jáchymem, později začal psát texty sám Filip Topol.
Po devětaosmdesátém roce se kapela Psí vojáci stala oblíbenou koncertní skupinou a kromě klubových koncertů zahrála i na řadě festivalů. Podnikla klubová turné po Maďarsku, Rakousku, Německu a Holandsku, představila se na festivalech v Belgii a Francii. Její hudební dráha se uzavřela v červnu 2013 smrtí Filipa Topola. Hudební odkaz kapely je ale natolik silný a inspirativní, že její hudbu poslouchají lidé dodnes.

„Filipa Topola jsem poprvé fotografoval v roce 1990, naposledy v roce 2012. Byl to velice jemný, vzdělaný a sečtělý člověk, zároveň velmi důsledný a upřímný. V životě i v hudbě,“ zavzpomínal Karel Schuster s tím, že berounskou výstavu doplňují Filipovy texty – originály, které si před každou písní připevňoval na klavír. 

Mohlo by vás také zajímat...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024