pondělí
2. září 2024
svátek slaví Adéla
© Logo ČRo Vltava



Vltava v živém přenosu odvysílá pořad z věže katedrály

OLOMOUC: Ojedinělý projekt k připomínce duchovního života nejen na Moravě připravují rozhlasoví tvůrci z Olomouce. V pátek 3. června se od osmi hodin večer na vlnách stanice Vltava rozezní pořad nazvaný Poločas vertikály. Sto dvacet minut živého vysílání posluchačům přinese nejprve pestré setkání s osobnostmi města i kraje nad spiritualitou dnešní doby i prostoru olomoucké pevnosti, druhou část pořadu pak bude tvořit jedinečné živě provedené rozhlasové pásmo hudby, slova a zvuků s podtitulem Pokoušení svatého Nikoho, jehož dějištěm se stane jižní věž katedrály svatého Václava, tedy druhá nejvyšší kostelní věž v České republice.

Autor článku: 
Michal Bureš

Co to vlastně znamená, když se dnes mluví o křesťanských hodnotách, o jejich obraně či kultivaci? Dokážeme vůbec ještě prožívat spiritualitu? Má na nás nějaký vliv? A není to všechno jen tvořivá a ničivá síla, kterou v minulosti křesťanství dokázalo vystavět i zbořit celá města jako je právě Olomouc? Režisér Michal Bureš si v první části pořadu pozve k mikrofonu představitele radnice i kraje, sochaře Otmara Olivu, amerikanistu a překladatele Josefa Jařaba a další osobnosti spojené s kulturním i duchovním životem města. Vltavským přenosem budou také vrcholit Svátky města Olomouce, tedy první hodinu pořadu posluchačům mimo jiné zpestří živé vstupy z průvodu ke cti svaté Pavlíny, patronky města, i úryvky opery Tomáše Hanzlíka na libreto Romana Ludvy s názvem Krvavá pavlač v podání Ensemble Damian.

V druhé polovině večera se dějiště přesune ke katedrále svatého Václava, tedy do prostor bývalého přemyslovského hradu. Zde od devíti hodin začne přímý přenos rozhlasového pásma motivovaného vzestupy a pády duchovního života na Moravě i v nás samotných. Tato jedinečná dramatická kompozice slova, hudby a zvuků se odehraje ve 102 metrů vysoké jižní věži katedrály, po jejímž točitém schodišti jako po spirále dějin budou stoupat protagonisté pořadu.

Téměř dvě desítky mikrofonů umístěných v kuželovitém prostoru věže posluchačům zprostředkují mimořádný zážitek z prostoru, v němž je možné přemítat jak nad samotou jednotlivce v dnešním světě bez návodu, tak nad dramatickou historií města i okolní krajiny, jejímž těžištěm, jakýmsi majákem vprostřed Moravy, je právě novogotická dómská jižní věž.

Scénář pro tento technicky mimořádně náročný rozhlasový tvar připravil dramaturg a dramatik Ondřej Novotný, čerpal přitom z děl a životů historických postav, které svým rozhodováním dělaly výrazné vrypy do zdejšího prostředí. V režii Tomáše Soldána se představí Petr Kubes, Jan Ťoupalík a Veronika Lazorčáková, hudební složku pásma živě provede multiinstrumentalista Tomáš Vtípil.

Celou téměř hodinu trvající kompozici bude možné sledovat jak ve vysílání Českého rozhlasu Vltava, tak i s obrazovým doprovodem na internetovém kanálu YouTube.

Celý pořad Poločas vertikály se také dotkne blížícího se výročí zavraždění krále Václava III. v Olomouci a zároveň pozve na Noc kostelů, kterou v celé České republice budou moci posluchači oslavit o týden později. Na pořadu se kromě Českého rozhlasu Vltava a Výroby Českého rozhlasu podílí také Český rozhlas Olomouc, Město Olomouc, Univerzita Palackého, Arcidiecéze olomoucká a Římskokatolická farnost sv. Václava Olomouc.

 

Poločas vertikály

Páteční večer věnovaný vzestupům a pádům duchovního života na Moravě

premiéra: 3. června 2016, 20:00, ČRo Vltava (živě)

 

část I. - Těžiště (20:00 - 21:00)

komponovaný pořad s živými vstupy ze Svátků města Olomouce a s hosty z řad osobností kulturního a duchovního života města

režie: Michal Bureš

technická spolupráce: Zdeněk Prchlík, Jiří Vavrda

redakce: Jan Sulovský, Aleš Spurný

 

část II. - Poločas vertikály (21:00 - 22:00)

aneb Pokoušení svatého Nikoho

rozhlasové pásmo z jižní věže katedrály svatého Václava

účinkují: Petr Kubes, Jan Ťoupalík, Veronika Lazorčáková

scénář: Ondřej Novotný

hudba: Tomáš Vtípil

bicí: Jonáš Kucharský

technická spolupráce: Zdeněk Slavotínek, Aleš Dluhý

redakce: Martin Velíšek

produkce: Jindřiška Zornová, Výroba ČRo

režie: Tomáš Soldán

 

Michal Bureš
Český rozhlas
606 873 813

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Rekola, česká bikesharingová společnost, představuje nový projekt propojující městskou cyklistiku a umění. Na sto deseti vybraných kolech v Praze se objevují polepy a odkazy na sociální sítě mladých českých talentů. Každé z těchto kol nese jedinečné umělecké dílo nebo odkaz na hudbu, poezii či grafiku. Mezi zapojené umělce a umělkyně patří hudebníci Lil Fault, The Interlude a Pastavbacku, Ay$kr, Devotch666 a Karolina Beranová, básníci Antonín Zhořec, Anna Smetanová, Josef Kináč a Nikola Týčová a vizuální umělci Max Butrón, Matyáš Melíšek a Amélie Počarovská. Ulovit si kolo a zažít inspirativní jízdu s jedním z umělců mohou lidé do konce roku.

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní
Co se děje
30.08.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Barbory Votavové, brand manažerky Knihobotu, knižního online secondhandu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Články a komentáře
28.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024