neděle
14. července 2024
svátek slaví Karolína
© Zdroj foto NPÚ



Českobudějovický kostel sv. Mikuláše

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Českobudějovický kostel sv. Mikuláše je jednou z architektonických dominant, která doprovází dějiny města České Budějovice od jeho založení až po dnešek. Období vzmachu, prosperity, ale i tragédií a zmaru představuje výstava Českobudějovická katedrála, jak ji neznáte, kterou českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu zahajuje výstavní sezonu 2016. 

Výstava o českobudějovické katedrále sv. Mikuláše zahájí výstavní sezonu NPÚ v Českých Budějovicích

Výstava je pro veřejnost otevřena v galerii NPÚ na Senovážném nám. 6 v Českých Budějovicích každý všední den od 9 do 16 h a to od 12. ledna do 26. února 2016. Vstup je volný.

V roce 2015 vydalo českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu druhé, drobně doplněné vydání, obrazově i textově bohatě vybavené monografie Katedrála sv. Mikuláše v Českých Budějovicích, která kostel, jenž se v roce 1785 stal katedrálou, velmi precizně popisuje z hlediska dějin umění, regionálních historických souvislostí i všedních a svátečních dnů lidí, kteří s tímto městským středobodem měli co do činění. Blíže ZDE. 

Výsledky výzkumů, které jsou v publikaci interpretovány, jsou veřejnosti předkládány i formou výstavy Českobudějovická katedrála, jak ji neznáte, jejíž vznik podpořilo Statutární město České Budějovice v rámci Dotačního programu města České Budějovice na podporu kultury v roce 2015.

Více informací v příloze

Eva Neprašová
koordinační, projektový a programový pracovník

NÁRODNÍ PAMÁTKOVÝ ÚSTAV
územní odborné pracoviště v Českých Budějovicích
Senovážné nám. 6, 370 21 České Budějovice

tel.:  +420 387 312 140/122
mob.: +420 777 454 383
email:  neprasova.eva@npu.cz
www.npu-cb.eu

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024

TEPLICE NAD BEČVOU: Při přípravě tradiční výstavy současného výtvarného umění ve Zbrašovských aragonitových jeskyních (ZAJ) v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku sáhli pořadatelé letos opět do osvědčených vod. Již poosmé zde vystavují svá díla skláři, protože právě sklo je ideálním materiálem pro prezentaci v prostorách s vysokou vzdušnou vlhkostí a působivě komunikuje se strukturou zdejších skalních stěn.

Olomoucký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
08.07.2024

PLZEŇ: Soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla pokračuje v úspěšném soutěžním projektu INTRO určeném pro autory nových, původních muzikálů a vyhlašuje 4. ročník INTRO ’24 MINI, který je zaměřen na komorní muzikály pro maximálně pět herců a maximálně pětičlenný orchestr. Přihlášené muzikály posoudí nově sestavená porota z řad renomovaných odborníků a divadelních praktiků z celé republiky. Vítězný titul bude představen divákům i zástupcům odborné veřejnosti v podání členů muzikálového souboru na Malé scéně DJKT 21. a 22. února 2025. Autoři následně dostanou videonahrávku určenou k další propagaci svého díla. Uzávěrka je 31. 8. 2024.

Plzeňský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
04.07.2024