pátek
9. srpna 2024
svátek slaví Roman
Dobrovice
© Foto archiv muzea



Bílé zlato z Dobrovice

Autor článku: 
Jaromír Košťák

<p>DOBROVICE: Citace z Listů cukrovarnických a řepařských 7/8 2014: „Byl to ambiciózní a smělý nápad zrekonstruovat v těsném sousedství cukrovaru v Dobrovici budovy bývalého hospodářského dvora, zachránit tuto kulturní nemovitou památku z 16. století a využít ji pro prezentaci jednoho z nejslavnějších československých a českých průmyslových odvětví. Štěstí přálo připraveným, a tak se v roce 2008 podařilo investorům, společnosti Tereos TTD a.s. a městu Dobrovice, získat významné finanční prostředky z fondů Evropské unie a zahájit realizaci projektu Muzea cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství …“</p> <p>Trochu historie</p> <p> Označení cukru jako sladká sůl užil kdysi berlínský lékárník, když získal z řepné šťávy bílé sladké krystalky, ale hned další analýzou potvrdil, že jsou totožné s krystalky cukru (sacharózy) ze třtiny. Třtinový cukr se již dlouho dovážel do Evropy. Napoleon svou blokádou (zákaz dovozu třtinového cukru) jen napomohl, že se začalo rozvíjet v Evropě pěstování řepy za účelem výroby cukru. Dobrovická historie nejstaršího cukrovaru začíná rokem 1831 a přičinil se o něj knížecí rod Thurn-Taxisů. Proto TT vstoupilo do označení cukrovaru.</p> <p>O muzeu</p> <p>Málokdo si dnes vzpomene, že v roce 2012 udělil Středočeský kraj právě sem cenu za nejlepší rekonstrukci památkového dobrovického objektu, který se nachází pár desítek kilometrů severovýchodně od Prahy a je dosažitelný autem i po železnici. Výhodu mají řidiči, které přivítá velké uzavřené parkoviště bez automatů na placení. V roce 2013 sem zavítalo přes 17 500 návštěvníků. Ty přitahuje nejen moderní podoba muzea, řada doprovodných akcí, ale také možnost prohlídek cukrovaru v době řepné kampaně. Září – prosinec, leden. (Některé kratší kampaně končí v prosinci, delší o měsíc později.) V moderním průmyslovém lihovaru pak v měsících leden/únor – červenec. Do cukrovaru znají cestu vedle odborníků snad všechny věkové kategorie. Specifická pozornost je věnována studentům a žákům. I když vstup není zadarmo, odměnou jsou poznatky, zvláštní atmosféra spojená s vůní cukru.<br />
V lihovaru Dobrovice se vyrábí i surový a bezvodý líh. Navíc se může navodit čapkovská představa – „Jak se to dělá?“ Jako suvenýr je možno zakoupit 52% destilát z likérky Old Herold z Trenčína.<br />
Muzeum je tvořeno čtyřmi okruhy (tři v muzeích a jeden tzv. sezonní, což je vlastně exkurze do cukrovaru a lihovaru v době sezony). Každý překvapí něčím, co možná jinde není tak pěkně prezentováno. Například procházka po poli, které je umístěno pod sklem. Nejdřív pole připravené k zasetí, pak sotva rozeznatelné rostlinky, jejich růst už v předepsané vzdálenosti, až na bulvy s chrástem.<br />
Každý okruh má specifickou informační hodnotu. Písemnou v podobě dobře čitelných textů, dokladových grafů, fotografií osobností se stručným popisem v čem vynikly a čím přispěly k zdokonalení výroby a využití tohoto našeho bílého zlata. Nechybí přehled o světové produkci cukru z řepy nebo třtiny.<br />
Vyčerpávajícím způsobem je přiblížen vztah k Francii a začlenění do mezinárodního komplexu. Nechybí mapy, diagramy ani přístroje či miniaturní výrobní zařízení. V ostatních halách vedle staré techniky i současná a moderní.</p> <p>Makrokrystal, homole, kostka, tobogán, stroje, obaly</p> <p>Makrokrystal sacharósy nažloutlé barvy o hmotnosti pěti kilogramů kontrastuje s bílou kostkou cukru. Nejen dětské návštěvníky nejspíše překvapí homole cukru. Ty jsou pečlivě označeny logem výrobce a zabaleny do celofánu. Nechybí sekáček, jímž většinou naše prapra… babičky uměly odsekávat potřebný kousek k dalšímu využití. Nejen české vynálezy a patenty v cukrovarnictví jsou vystaveny na deskách laboratorních stolů. Ty vzácnější jsou navíc uloženy do prosklených skříněk. Zájemci o historii a dokumentaci nejsou rovněž ochuzeni. Jen se občas musí dost předklonit, aby jim neunikly detaily obsahu. K vidění je několik metrů vysoký tobogán, kterým z výrobních hal sjížděly samospádem pytle nebo žoky cukru do přízemí. Také obalové technice je věnována pozornost. Od jmenovaného velkoobjemového balení jsou k vidění papírové obaly pro dnešní nejen kilogramovou podobu, ale také pro jednoúčelovou spotřebu, jako tzv. hygienicky balené cukříky třeba pro hotely. Sběratele tohoto artiklu by potěšila barevnost, popis a třeba i tvar. Ani pamětníci pěstování řepy cukrovky nikoliv na mnohahektarových lánech nejsou ochuzeni. Jsou zde k vidění desítky let staré pluhy, vyorávačky, secí stroj, ty modernější pak na velkoplošných fotografiích s traktorem jako tažným zařízením. A návštěvník technicky zaměřený se jistě zahloubá nad jednoduchými exponáty až po unikátní, ale svými rozměry ještě umístitelnými exponáty z výrobní sféry. Nejen stavitele možná zaujme model lihovaru z roku 1908 v měřítku 1 : 10, jenž je zapůjčen z Národního technického muzea v Praze. A návštěvníkům ze škol jsou k dispozici interaktivní tabule s řadou úkolů. Jestliže dění řídí půvabná průvodkyně s modelovým náhrdelníkem z kostek cukru a na hlavě s bílým kloboučkem, může to být dlouhotrvající zážitek.<br />
Nezapomnělo se na model alchymistické (nebo alchymické) dílny či výstavku o spisovateli B. Hrabalovi a o historii železnice v Dobrovici. Na nádvoří možná překvapí parní lokomotiva s vagonem na melasu.</p> <p>Dobrovice </p> <p>Město se nachází v místech jednoho z nejstarších slovanských sídlišť. Radnice se právem může pochlubit vyhlídkovou věží a kasetovým stropem v obřadní síni. K dobrovickým pamětihodnostem patří zámek, samozřejmě cukrovar, ale také řada renesančních staveb vzniklých zásluhou majitele panství Hynka z Valdštejna, což připomíná jeho socha z r. 1863. Ovšem i biopalivo E 85 se vyrábí právě tady. Sběratele papírových připomínek na návštěvu potěší dostatek propagačních listovek či brožurek. Ta poslední byla vydána k 180. založení cukrovaru v roce 1831. Autorem je Ing. D. Froněk, kurátor Dobrovických muzeí. Knihu je možno zakoupit v recepci muzeí (v minulosti byly vydány obdobné publikace) vedle výtahu se schodištěm k 1. Prohlídkovému okruhu.</p> <p> Poděkování patří Ing. L. Radkové, ředitelce společnosti Dobrovická muzea, za věcné připomínky a zprostředkování fotodokumentace. </p> <p>=</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024