středa
3. července 2024
svátek slaví Radomír



Ještě na téma festivaly

Autor článku: 
Ludmila Kučerová

<p>Ne, že by festivalová sezona úplně skončila, ale největší vlna letních festivalů je pro letošek pryč. Po uplynulé sezoně se chci zmínit o tom, co mě během ní napadlo a sice, co pro město či obec může festival znamenat. Ve velkých městech nový festival jen rozšíří nabídku, jsou ale takové lokality, kde se žádná jiná kulturní akce nekoná a festival může obec zviditelnit.</p> <p>Dokonce může vyprovokovat nemalé investice. Na začátku jsou pořadatelé v roli prosebníků, později se mohou stát hlavními aktéry zviditelnění své obce. A to není malá zásluha. Na propagaci věnuje každý subjekt nemalé prostředky, a ty, které věnuje obec na perspektivní festival, mohou fungovat lépe, než výdaje na všelijaké inzeráty, brožurky apod. Pokud mají pořadatelé festivalu sílu na jeho opakování, může si zachovat bez jejich velkých ambicí lokální, sousedský charakter. Rovněž se ale může stát, že se v pozitivním smyslu slova vymkne organizátorům akce „z ruky“ a rozroste se do velkých rozměrů. A to takových, že na ně obec nestačí; chybí potřebné prostory, není, kde ubytovat návštěvníky, kolabuje doprava. Je jedno, jestli se to stane po roce, deseti nebo padesáti. Ten trend je možné vystopovat a zareagovat na něj. Pokud se podaří všem aktérům táhnout za jeden provaz, mohou se dít divy; obec sežene peníze, postaví potřebnou infrastrukturu, zajistí např. ve spolupráci s občany ubytování, posílí dopravu. Já vím, že se to lehce řekne a hůře udělá, ale ten uvolněný balvan už se zpravidla valí, a jde ho těžko zastavit. Dobré vedení radnice by mělo na situaci umět, lépe dříve než později, zareagovat a využít ji…</p>

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky
Co se děje
03.07.2024

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
02.07.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Uherské Hradiště, centrum Slovácka, město vína, folklóru a historických památek, se jednou do roka stává na několik dní i městem filmu. V čem se liší zdejší Letní filmová škola od Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jaká je její historie, co čeká na návštěvníky v letošním roce a čím je právě tento ročník výjimečný - o tom všem si budeme povídat v podcastu Místní kultury s ředitelkou filmovky Radanou Korenou.

Za dlouhá léta existence této velké kulturní události se podařilo shromáždit mnoho nadšených spolupracovníků, kteří pomáhají s organizací akce i s programem. Filmomilové letos opět uvidí klasiku, novinky, ale také kuriozity, ke kterým by se jinde nedostali.

"Díky podpoře Ministerstva kultury jsme tentokrát mohli připravit vůbec nejdražší sekci všech dob, sekci japonských němých filmů. Bude to velká specialita, která ještě v Česku nebyla, a navíc s japonskou klavíristkou a doprovodným vypravěčem. Návštěvníci tak zažijí na našich projekcích stejnou atmosféru, jako zažívali diváci ve 30. letech minulého století, " upozorňuje Radana Korená na jedno z lákadel Letní filmové školy.

Celá ČR, Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
03.07.2024

ČR: Vláda včera schválila novelu zákona o audiovizi. Jejím cílem je vytvořit moderní systém, který bude reagovat na dynamické změny v audiovizuálním průmyslu. Hlavními změnami jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek. Novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie tak právě zahájila cestu legislativním procesem. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
27.06.2024