neděle
14. července 2024
svátek slaví Karolína
© Logo České dědictví UNESCO



Prezentace oprav kostela sv. Jakuba a výstava nálezů z makovice severní věže

Autor článku: 
Kateřina Grenarová

<p>KUTNÁ HORA: V současné době jsou věže kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře skryté pod lešením, které sahá až k samému křížku na vrcholu. Probíhá totiž Obnova a rehabilitace kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře – památce UNESCO.</p> <p>V jejím rámci byla z vrcholu více než osmdesátimetrové věže kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře letos v červnu sňata pozlacená makovice. Skrývala tubusy s řadou historických dokumentů a další předměty, které v ní zanechali naši předkové. Při Oslavě svátku svatého Jakuba, která letos připadla na 25. a 26. července, byla rozpečetěna drobná starobylá dýhová krabička, o jejímž obsahu nebylo do té doby nic známo. Skrývala množství miniaturních, zejména náboženských předmětů. </p> <p>Tyto i další předměty a dokumenty z věže si mohou prohlédnout návštěvníci kostela svatého Jakuba až do konce září v expozici, která prezentuje postup oprav. </p> <p>K vidění jsou fotografie, vybraná dokumentace a také samotná makovice, která již prošla obnovou a nyní čeká na svůj návrat na vrchol věže.<br />
Makovice byla naposledy otevřena v roce 1870, nejstarší nálezy ale pocházejí z roku 1741, kdy došlo k jedné z výměn kostelní báně. Je tedy patrné, že i v Kutné Hoře byla celé věky dodržována tradice předávání odkazů dalším generacím právě v makovici farního kostela. I v roce 2015 bude „poklad“ svatojakubské věže obohacen. Návštěvníci kostela mohou přispět svým nápadem, jaké předměty nebo zprávy by mohly být do makovice umístěny, a mohou tak ovlivnit podobu odkazu pro další generace. </p> <p>Kostel svatého Jakuba je otevřený do konce září denně od 10 do 17 hodin.</p> <p>Prostředky na Obnovu a rehabilitaci kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře – památce UNESCO jsou čerpány z Finančního mechanismu grantu Evropského hospodářského prostoru 2009 – 2014, programu CZ06 – Kulturní dědictví a současné umění /Cultural Heritage and Contemporary Arts, prioritní oblast 16 Kulturní dědictví. Celkové předpokládané výdaje na realizaci činí 36 496 106 Kč, dotace je poskytnuta v hodnotě 29 196 000 Kč, což je 80 procent celkových předpokládaných výdajů. Ostatní náklady jsou hrazeny vlastním podílem majitele památky.</p> <p>Kateřina Grenarová<br />
vedoucí Infocentra u chrámu sv. Barbory<br />
e-mail: katerina.grenarova@khfarnost.cz<br />
telefon: +420 733 624 786</p> <p>ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024