neděle
14. července 2024
svátek slaví Karolína
© Zdroj: www.kraj-lbc.cz



Na stezce Karoliny Světlé zahájila sezona

Autor článku: 
luk

<p>SVĚTLÁ POD JEŠTĚDEM: Spisovatelka Karolina Světlé v podání herečky libereckého Divadla F. X. Šaldy měla o víkendu ve Světlé pod Ještědem svůj festival pod širým nebem.</p> <p>Zábavné odpoledne začalo krojovaným průvodem v nedalekých Hodkách, následovalo slavnostní otevření malé venkovní knihovničky v podobě roubeného stavení u spisovatelčiny sochy ve Světlé p. J. a pokračovalo lidovou zábavou u místního slavného hostince, ve kterém se odehrával děj Vesnického románu Karoliny Světlé.</p> <p>Lidový soubor Horačky roztancoval stovku přítomných, místní dobrovolnice prodávaly domácí pečivo, návštěvníci zhlédli výstavku krojovaných panenek a v závěru si vyslechli pásmo „Karolina Světlá všemi smysly“, když z díla spisovatelky skvěle četla Markéta Tallerová a sekundoval ji ze záznamu Richard Krajčo coby Jan Neruda. Závěr patřil koncertu sboru Canzonetta z Osečné v kostele sv. Mikuláše.</p> <p>„Podještědské tradice patří k našem kraji, je třeba je stále připomínat,a a představovat je zejména mladým lidem. Na jednu z nejvýznamnějších spisovatelek 19 století, která uměla vystihnout život v Podještědí a patří dodnes k významným osobnostem našeho regionu, bychom určitě neměli zapomínat, a tak tento způsob prezentace autorky a jejího díla považuji za velmi vydařený. Myslím, že první ročník se i díky počasí mimořádně povedl. Věřím, že pořadatelé mají další nápady a podněty, jak akci stále zlepšovat, takže se už těším na příští ročník,“ hodnotil úspěšnou akci Josef Jadrný, náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství, podještědský patriot z Janova Dolu, kde žije, který tak ocenil například skvělé kroje, umění Horaček či otevření knihovničky s cca třicítkou knih.</p> <p>Slavnostně také byla zahájena druhá sezóna na Naučné stezce Karoliny Světlé, která měří 7,5 kilometru a spojuje místa, která se objevují v jejich povídkách a románech. </p> <p>Naučná stezka Po stopách Karoliny Světlé vede po 7,5 km dlouhém okruhu a provádí turisty životem a dílem Karoliny Světlé prostřednictvím 12 informačních panelů a 18 zvukových nahrávek dostupných přes QR kód z chytrých mobilních telefonů.</p> <p>U zastavení č. 1 a 2 lze odpočinout na vyřezávaných lavicích “Lesní panna” a “Obrozenkyně”. V okolí stezky je navíc ukryto 5 kešek (geocaching) s tématem Karoliny Světlé.<br />
Na internetových stránkách http://www.karolinasvetla.cz/ naleznete všechny obsahy informačních panelů, zvukové nahrávky, tipy na využití naučné stezky (např. pro školní výuku), doprovodné texty a fotografie.</p> <p>ZDROJ zprávy i fotografie.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024