neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
Spisovatel Martin Jun
© Milada Fišerová



Martin Jun četl v Čapkově památníku

Autor článku: 
Karel Souček

<p>STARÁ HUŤ: Autorské čtení spisovatele Martina Juna z jeho úspěšného debutu Doživotí připravil v rámci oslav státního svátku Památník Karla Čapka na Strži u Dobříše. Uskutečnilo se v pondělí 17. listopadu.</p> <p>Bližší informace níže, v rozhovoru s Martinem Junem.</p> <p>Znáte Čapkův památník na Strži?</p> <p> Znám, byl jsem tam již dvakrát jako běžný návštěvník. Nejenže je to památník našeho předního spisovatele, ale hlavně je to nádherné místo, které má nepopiratelné kouzlo. Stačí vidět zahradu a dům zvenku a každému musí být jasné, proč se tam Čapek uchyloval. </p> <p>Máte k Dobříšsku nějaký bližší vztah?</p> <p> Naše rodina pochází z Prahy, nicméně na Dobříšsku jsme „odjakživa“ měli chalupu, kde jsme trávili veškeré víkendy od jara do zimy a celé letní prázdniny. Naše chalupa je ve vesnici Luhy, asi 16 kilometrů od Dobříše. V Dobříši jsme často stavěli cestou na víkend. Mám s tím spojenou idylickou vzpomínku na to, jak nám dětem naši kupovali do auta rohlíky a šunku, kterou jsme balili „do roličky“. Souhrou okolností teď všichni z mé rodiny, tedy sestra, bratr i rodiče, žijí v okolí (nejdál sestra v Příbrami), jen já jsem zůstal v Praze.</p> <p>Podle čeho vybíráte konkrétní pasáže z Doživotí, které čtete? A jsou pořád stejné?</p> <p> Doteď jsem pasáže vždy vybíral tak, aby se čtenář obešel bez delšího vysvětlování předchozího děje. Na to jsou nejvhodnější úvodní kapitoly knihy. Neměl jsem tolik čtení, abych se musel opakovat. Teď, když už je Doživotí v prodeji, a někteří posluchači budou s dějem seznámení, se asi mohu odvážit číst i z druhé poloviny textu.</p> <p>Jaký máte vztah ke Karlu Čapkovi?</p> <p> Vždycky jsem měl pocit, že byl až příliš angažovaný na úkor vlastního díla. Jenže když si uvědomíme, v jaké době žil, tak se není co divit. Viděl prostě dál, než většina jeho současníků. Mám rezervy, co se týká jeho knih, už delší dobu si chci například přečíst Povětroně. Četl jsem o Čapkovi několik biografií, naposledy knihu Ivana Klímy Velký věk chce mít též velké mordy. Spisovatele je možné dělit na stylisty a spontánní vypravěče, v první polovině 20. století u nás tuto dichotomii zosobňovali Čapek a Hašek, později Kundera a Hrabal. Stylisté jsou bližší mému naturelu a Čapek je stylista par excellence. </p> <p>Na čem nyní pracujete?</p> <p> Na ničem zrovna teď nepracuji. Nepovažuji spisovatelství za vnitřní nutnost. Buď je co říct, nebo není. Vlastně bych rád napsal co nejméně knih. (smích)</p> <p>Boxík: Martin Jun (1976) vystudoval Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy a sociální a masovou komunikaci na Univerzitě Jana Amose Komenského. V letech 1996 – 1997 a 2013 pobýval studijně a pracovně ve Velké Británii, v současnosti žije v Praze, kde pracuje pro mezinárodní společnost. Román Doživotí je jeho debutem.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024