pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš
© Plakát festivalu



Jihočeské Selské slavnosti v Holašovicích

Autor článku: 
Jan Jílek/mis

<p>HOLAŠOVICE: Jihočeské Selské slavnosti se již sedmnáct let konají v malebné vesničce Holašovice. Tradiční lidová slavnost je zasazená do prostředí nádherné a rozlehlé holašovické návsi.</p> <p>Probíhá v duchu staročeského lidového venkovského jarmarku s ukázkami tradičních i netradičních řemesel nejen z celé České republiky, ale též ze Slovenska, a těší se velkému zájmu návštěvníků.</p> <p>Vyhledávané je zejména autentické předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, přetechnizované době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, tvorbu a um, což se mnohdy váže k časům dávno zapomenutým. Jednotlivá řemesla předvádějí řemeslníci v lidových oděvech. Návštěvníci mají zároveň jedinečnou možnost si řadu technik sami vyzkoušet.</p> <p> Na holašovické návsi budou opět připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči a novinkou je dětský koutek Hrajeme si s Kooperativou, kde si děti mohou hrát tak, jak si hráli jejich rodiče či prarodiče.</p> <p> Jihočeské Selské slavnosti se uskuteční ve dnech 25. – 27. července 2014 v Holašovicích.</p> <p>Selské slavnosti začínají v pátek 25. 7. poledním zvoněním holašovické návesní kaple a dále pak pokračují celodenním sobotním a nedělním programem. V neděli v 17 h oficiálně skončí.</p> <p> Jarmark bude jako tradičně obohacen velice bohatým kulturním programem v lidovém duchu. Páteční program je věnován dechovce, v sobotu a neděli bude více protkaný folklorem, folkem a country vystoupeními. Slavností vyvrcholí nedělním vystoupením profesionálního folklorního souboru Hradišťan.<br />
Hosty letošních Selských slavností budou soubory nejenom z České republiky, ale i soubor z hornorakouského Freistadtu či daleké Číny a Francouzské Bretaně. Při letošních Selských slavnostech opět dojde k slavnostnímu udělení značky Ministerstva zemědělství ČR ‒ Regionální potravina Jihočeského kraje 2014.</p> <p> Návštěvníci jarmarku tak mají jedinečnou možnost porovnat rozdílnosti kultur a seznámit se s lidovými zvyky a obyčeji jednotlivých koutů naší země i se zahraničí. Selské slavnosti v Holašovicích se právem zařadily mezi nejkrásnější a nejvýznamnější folklorní festivaly v České republice s mezinárodní účastí.</p> <p> Selské slavnosti organizuje obecně prospěšná společnost Občané Jankova a Holašovice sobě a všem o.p.s. s garancí Obce Jankova a ve spolupráci s místními organizacemi a partnery. Generálním partnerem letošního ročníku Selských slavností je firma MADETA, dalšími partnery jsou pojišťovna KOOPERTIVA, LESY České republiky s.p., Jihočeský kraj, ateliér Malec, Rumpold, ASTON, DCD IDEAL, Budějovický Budvar n.p., OSA, FOS ČR, grafické studio FPP, agentura Borovka Production, mediálními partnery jsou Český rozhlas České Budějovice, Jihočeská televize, Rádio Faktor, Rádio Blaník, Rádio Impuls, Deníky a další.</p> <p> Jihočeské Selské slavnosti se konají pod záštitou předsedy senátu PČR Milana Štěcha, hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly, prezidenta Agrární komory Miroslava Tomana CSc. a předsedy FOS ČR Zdeňka Pšenici.</p> <p> Kulturní program 17. Selských slavností Holašovice 2014 <p> Další informace

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024