sobota
13. července 2024
svátek slaví Markéta
Hejtman Miloš Petera se starostou Kostelní Lhoty Tomášem Drobným (vlevo) a zakladatelem tradice srazů Lhot a Lehot Jiřím Kalouskem (uprostřed).
© Zdroj: Středočeský kraj



Setkání Lhot a Lehot

Autor článku: 
Mgr. Markéta Vítková

<p>KOSTELNÍ LHOTA: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera se v sobotu 5. července 2014 zúčastnil sněmu zástupců Lhot a Lehot z České republiky a ze Slovenska. Shromáždění, které se uskutečnilo v Kostelní Lhotě na Nymbursku, bylo součástí programu 34. ročníku setkání českých a slovenských Lhot a Lehot.</p> <p>„Mám velkou radost z toho, že se letošní setkání Lhot a Lehot koná ve středních Čechách. Děkuji všem, kteří se na organizaci této akce podíleli. Je moc hezké, že se takto dokážete společně sejít a pobavit se,“ řekl hejtman Miloš Petera, který nad akcí převzal záštitu.</p> <p>Středočeského hejtmana a další hosty přivítal starosta pořadatelské obce Kostelní Lhota Tomáš Drobný. „Letošního setkání se zúčastní zástupci přibližně 80 obcí, v jejichž názvu se vyskytuje jméno Lhota, Lhotka, Lehota či Lehotka. Celkem je v Čechách a na Slovensku asi 350 obcí a osad s tímto pojmenováním. Na setkání se snažíme představit v co nejlepším světle Středočeský kraj. Náš folklór, naše jídlo, pití či hudbu,“ řekl starosta Tomáš Drobný.</p> <p>Hezkým momentem byl společný zpěv české a slovenské hymny pod vedením zpěvačky Markéty Borské a houslisty Jiřího Hrabala. Ti byli jedněmi z 250 dobrovolníků, kteří se na pořádání 34. ročníku srazu Lhot a Lehot podíleli. Na příští podobné setkání, které se za rok bude konat na Slovensku, pozval starosta Lehoty pri Nitre Milan Chmelár.</p> <p>V závěru slavnostního shromáždění jeho účastníci řešili budoucnost svých setkání. Především hledali obec, která se ujme pořadatelství 36. ročníku v roce 2016. K tomu, aby se někdo co nejdříve přihlásil, vyzýval přítomné i zakladatel tradice srazů Lhot a Lehot Jiří Kalousek z Uhlířské Lhoty na Kolínsku, kde se toto oblíbené setkání uskutečnilo v roce 1981 poprvé. „Pokud pořadatelem setkání v roce 2016 bude obec ze středních Čech, budeme hledat způsob, jak organizátory co nejvíce podpořit,“ slíbil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.</p> <p>34. setkání Lhot a Lehot v Kostelní Lhotě pokračovalo v sobotu odpoledne slavnostním průvodem všech účastníků obcí. Večer se na hlavní scéně a na hřišti konalo několik koncertů. Na návsi si všichni mohli při dechovce zatančit na tradiční venkovské zábavě. Program vyvrcholil v neděli 6. července slavnostní mší v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie.</p> <p>www.kr-stredocesky.cz<br />
http://www.facebook.com/…ceskehoKraje<br />
http://www.facebook.com/…ajStarostove</p>

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024