pondělí
21. října 2024
svátek slaví Brigita
Gaudeamus VŠE Praha: Cestou krajinou. Foto Hana Major Sládková
© Archiv NIPOS-ARTAMA



Tvůrčí taneční dílna v Jihlavě

Autor článku: 
Kateřina Černíčková/mis

<p>JIHLAVA: Pod názvem Tvůrčí taneční dílna se letos na podzim uskuteční v Jihlavě celostátní přehlídka choreografií folklorních souborů. Hlavní poslání této přehlídky, která se koná jako bienále, vyplynulo z potřeby dnešních folklorních souborů vytvořit prostor pro vzájemná setkávání, předávání zkušeností, srovnání a inspiraci.</p> <p>V neposlední řadě je přehlídka platformou pro otevření dialogu nad problémy, s nimiž se v tvůrčím procesu autoři předvedených jevištních kompozic setkávají. Jihlavská Tvůrčí divadelní dílna je také prostředkem k podpoře nové scénické tvorby souborů, k zaměření se se na hledání nových cest a způsobů uměleckého uchopení hodnot tradiční kultury současnými tvůrci. </p> <p> Celostátní přehlídky choreografií se mohou zúčastnit všechny mládežnické a dospělé folklorní soubory a skupiny České republiky (věk nad 16 let). Hudební doprovod (vlastní muzika) je vítán. Při vystoupeních je však možno použít také netradiční hudební doprovod (kytara, klavír, ozvučné předměty atd.), eventuálně playback.</p> <p> Počet účinkujících u souboru účastnícího se celostátní přehlídky nesmí přesáhnout 30 osob. Doprovází-li soubor muzika, je možné po dohodě s pořadateli celostátní přehlídky zvýšit počet členů souboru až na 35 osob. Časový limit jednotlivých choreografií je 5 – 20 minut.</p> <p> Celostátní přehlídka nemá soutěžní charakter. Soubory se mohou hlásit přímo pořadateli po vyhlášení propozic. Součástí přihlášky je videozáznam, nejlépe na DVD, který může být také pracovního charakteru. Pro účely přehlídky bude jmenován lektorský sbor. Ten v případě velkého počtu zájemců na základě dodaných podkladů vybere a následně navrhne soubory k účasti na celostátní přehlídce. Návrhy budou předloženy programové radě celostátní přehlídky nejpozději do konce června 2014. Závěrečný výběr choreografií provede programová rada přehlídky ve spolupráci s lektorským sborem.</p> <p> Tvůrčí taneční dílna, celostátní přehlídka choreografií folklorních souborů se uskuteční ve dnech 7. ‒ 9. listopadu 2014 v Jihlavě.</p> <p> Součástí přehlídky je rozborový seminář vedený lektorským sborem. Jeho smyslem je formou veřejné diskuse (besedy) seznámit choreografy a vedení souboru s klady i problémy předvedených choreografií s cílem kvalifikovaně a citlivě poradit a inspirovat.</p> <p> Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury ČR přehlídku pořádá NIPOS-ARTAMA Praha ve spolupráci se Sdružením pro dětskou taneční tvořivost.</p> <p> Propozice Tvůrční taneční dílny Jihlava 2014

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: Zasedání nejvyššího orgánu Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s. – Sněmu AMG – se uskutečnilo ve dnech 15.16. října 2024Konferenčním centru Národního zemědělského muzea Ostrava. Cílem tohoto významného setkání členů Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., byla příprava koncepcí a strategií na léta 2025–2027 volba nového vedení  Exekutivy AMG a Revizní komise AMG.

Celá ČR, Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
21.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ČR-PRAHA: Národní galerie Praha (NGP) se zařazuje mezi věhlasné světové výstavní sály a instituce, které představují výběr svých nejlepších děl mezinárodnímu publiku v platformě Samsung Obchod s uměním určené pro televizory The Frame. Mezi nově zařazené umělecké klenoty patří například ikonická Panna od Gustava Klimta či vrcholy Francouzské sbírky NGP zahrnující například Zelené obilí Vincenta van Gogha a Dámy v květinách Claude Moneta.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
21.10.2024