úterý
8. října 2024
svátek slaví Věra



Muzeum kočárů otevřelo nové prostory

Autor článku: 
luk

<p>ČECHY POD KOSÍŘEM: Nová budova tzv. Depozitář byl slavnostně zpřístupněn 28. září v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem. Stavbu za 2,5 milionu korun financoval ze svého rozpočtu Olomoucký kraj.</p> <p>Své místo v něm najde patrně největší smuteční kočár všech dob, který se podařilo zrekonstruovat zakladateli a řediteli muzea Václavu Obrovi ve spolupráci s mnoha řemeslníky z celé republiky. Obnova kočáru trvala dva roky a přišla na více než 1,5 milionu korun. V nově vybudovaných prostorách najdou podle Václava Obra své místo i další exponáty, počítá se s konáním příležitostných výstav, kulturních akcí nebo setkání řemeslníků. </p> <p>Zdroj zprávy i fotografie.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Je tomu přes 80 let, co ztichly vltavské peřeje nad Štěchovicemi. Peřeje od poloviny 18. století všeobecně známé jako Svatojánské proudy. Kniha Výlet k Vltavě do Svatojánských proudů je výpravná obrazová populárně naučná monografie o historii Svatojánských proudů s řadou nikdy nepublikovaných fotografií a dalších materiálů souvisejících s tímto populárním prvorepublikovým výletním místem.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
08.10.2024

SLOVÁCKO: Titulní straně obálky 5. letošního čísla národopisného a vlastivědného časopisu Malovaný kraj dominuje snímek kaple Božího srdce Páně u Tučap. Na zadní straně pak najdete fotografie Hausnerovy oskeruše z Bohuslavic u Kyjova ze seriálu Památné stromy na Slovácku.

Celá ČR, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Senioři, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
07.10.2024

ČR: Oslavte svobodu zpěvem! Spolek Díky, že můžem vydává zpěvník předrevolučních hitů k 35. výročí sametové revoluce. Ilustrovaná kniha Písničkou ke svobodě vzdává hold hudebním ikonám a představuje naučnou hudební exkurzi po minulém režimu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
08.10.2024

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024