pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek



O květnových svátcích budou jihočeské památky otevřené

Autor článku: 
luk

<p>ČESKÉ BUDĚJOVICE: Všechny jihočeské památky ve správě Národního památkového ústavu budou o květnových svátcích – tj. v úterý 1. a v úterý 8. května – otevřeny. Mimořádně se navíc otevřou i během pondělků před těmito svátky, kdy bývají brány památek běžně zavřené. Od 1. května navíc startuje platnost věrnostního pasu NPÚ spojeného se soutěží.</p> <p>Je také připravena nejedna doprovodná akce. </p> <p> V Českém Krumlově bude však o těchto pondělcích v provozu pouze Hradní muzeum a věž, ostatní prohlídkové trasy zámku nebude možné v pondělí navštívit.<br />
Zavírací den připadne mimořádně na středy 2. a 9. května v klášteře Zlatá Koruna a na zámku Třeboň. Zámek<br />
Kratochvíle uzavře své brány ve středu 2. a v pátek 11. května. Více na oficiálních webových stránkách památek. http://www.npu-cb.eu/…-sprave-uop/</p> <p>Více informací naleznete v příloze a na webových stránkách www.npu-cb.eu</p> <p>Českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu je odbornou a vědeckovýzkumnou institucí, která se zabývá poznáváním, dokumentací a prezentací památkového fondu na území Jihočeského kraje, včetně metodického vedení jeho úprav, oprav, konzervace a restaurování. Ve správě ústavu se nachází třináct významných památkových areálů (SZ Červená Lhota, SHZ Český Krumlov, SZ Dačice, hrobka Domanín, SZ Hluboká, SHZ Jindřichův Hradec, SZ Kratochvíle, SH Landštejn, SH Nové Hrady, SH Rožmberk, SZ Třeboň, klášter Zlatá Koruna, SH Zvíkov)</p> <p>Kontakty:<br />
PhDr. Zdeněk Troup, náměstek pro správu objektů<br />
NPÚ ÚOP České Budějovice, 380 750 896, 724 567 954<br />
troup.zdenek@budejovice.npu.cz </p> <p>Mgr. Kateřina Voleská, pracovník vztahů k veřejnosti<br />
NPÚ ÚOP České Budějovice, 386 356 921, 602 626 736<br />
voleska@budejovice.npu.cz</p>

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024