pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor



Radniční periodika nemají sloužit k jednostranné propagandě

Autor článku: 
luk

<p>ČR: Na návrh Ministerstva kultury vláda projedná zneužívání radničních periodik. Novela tiskového zákona má zajistit, aby čtenáři tisku vydávaného obcemi a městy byli objektivně informováni o místním dění a nedocházelo k jednostranné propagandě vedení radnice.</p> <p>Navrhovaná právní úprava počítá s úpravou tiskového zákona tak, aby v případě novin a časopisů vydávaných radnicemi bylo zajištěno poskytování objektivních a vyvážených informací. Vydavatel takového tisku bude mít proto povinnost poskytnout přiměřený prostor všem členům zastupitelstva dané obce, města, městské části či kraje, který periodikum vydává, pro vyjádření vlastních názorů.</p> <p>Pokud by vydavatel tuto povinnost, jež by mu novela tiskového zákona ukládala, porušil, měl by případný člen zastupitelstva právo na uveřejnění doplňující informace. Navrhovaná právní úprava dává opozičnímu zastupiteli též možnost přezkumu svého požadavku, a to soudní cestou.</p> <p>Návrh vypracovaný ministerstvem kultury je jedním z bodů Strategie vlády v boji proti korupci na období let 2011 a 2012. Vyplývá z časté zkušenosti, kdy tištěná periodika vydávaná radnicemi zneužívaly k vlastní propagandě politické síly, které byly aktuálně ve vedení města či obce. Radniční periodika také obvykle neobsahují názory odlišné od názorů vedení úřadu.</p> <p>Tiskoviny bývají za oficiální podpory vedení obce či kraje často zahlcovány nekonfliktními tématy, jakými jsou například sport a kulturní aktivity, ovšem na úkor důležitých témat. Nepohodlné příspěvky na téma řešení důležitých záležitostí obcí a rozhodnutí vedení radnic bývají pak často v ústraní. Dochází i k odmítání nesouhlasným příspěvkům čtenářů, respektive tyto názory nebývají publikovány vůbec.</p> <p>Novela hodlá upravit pravidla pro vydávání radničních periodik tak, aby veřejnost byla objektivně informována o případných diskusích na půdě poradních orgánů měst a obcí a jednotlivých názorových postojích členů této rady. Nikoli, aby byl lidem předsunut konečný výsledek těchto debat s tím, že se jedná o jediné možné řešení problému, navíc bez možnosti znát opačný názor či jiné alternativy řešení.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024