čtvrtek
3. října 2024
svátek slaví Bohumil
Vítězné představení Popelky 2011 – Mladá scéna Ústí n. L. (herecká přípravka): Mauglí, foto M. Strotzer



Rakovnická Popelka 2012

Autor článku: 
Simona Bezoušková/mis

<p>RAKOVNÍK: Rakovnická Popelka je celostátní soutěžní přehlídka amatérských divadelních souborů dospělých s inscenacemi pro děti a mládež, v jejímž rámci probíhají rozborové semináře k soutěžním inscenacím a rozpravy a diskuse k nesoutěžním inspirativním představením.</p> <p>Na přehlídce pracují pod odborným vedením skupiny dětí, jejichž prostřednictvím jsou získávány reflexe dětského publika na jednotlivé inscenace. Podle možností bývají realizovány tematické semináře.</p> <p> Přehlídky se mohou zúčastnit amatérské činoherní divadelní soubory z České republiky s věkovým průměrem nad 15 let s inscenacemi pro děti a mládež. Inspirativní části programu přehlídky se mohou zúčastnit divadelní soubory s inscenacemi pro děti a mládež, a to jak profesionální, tak amatérské, bez omezení druhového, žánrového, věkového aj. Podmínkou účasti je kvalita a inspirativnost jejich inscenací.</p> <p> Celostátní přehlídce Popelka v Rakovníku předchází 14 krajských postupových přehlídek, z nichž odborné poroty doporučují nejkvalitnější a nejinspirativnější inscenace k výběru do programu Popelky v Rakovníku. Ten stanoví programová rada celostátní přehlídky. </p> <p>Uzávěrka doručení přihlášek je 4. 6. 2012. </p> <p>Pořadatelé si vyhrazují právo určit hrací termíny zúčastněných souborů. Rakovnická Popelka počítá s nejvýše 14 inscenacemi, z toho maximálně s 9 v soutěžním programu.</p> <p> Soutěžní představení celostátní přehlídky hodnotí odborná porota. V závěru přehlídky jsou oceněny nejlepší výkony a inscenace a je vyhlášeno doporučení nejlepších inscenací k účasti na Jiráskově Hronově, festivalu amatérského divadla 2013 (celostátní mezidruhové přehlídce amatérského divadla s mezinárodní účastí).</p> <p> 31. ročník celostátní přehlídky amatérského činoherního divadla pro děti a mládež Popelka se uskuteční v Tylově divadle a v prostorách Kulturního centra v Rakovníku ve dnech 7. ‒ 11. listopadu 2012.</p> <p> Přehlídku pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA Praha ve spolupráci s Královským městem Rakovník, Kulturním centrem Rakovník a Divadelním spolkem Tyl Rakovník o.s., který je hlavním organizátorem.</p> <p> Podrobné propozice přehlídky pro rok 2012 <p> Krajské postupové přehlídky s výběrem pro Popelku Rakovník 2012

Mohlo by vás také zajímat...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024