pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor



Oslava 17. listopadu s hrdiny 20. století

Autor článku: 
luk

<p>ČR: Sledování druhého ročníku Cen Paměti národa nabízí v přímém přenosu první kanál České televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Přenos se uskuteční 17. listopadu od 20 hodin.</p> <p>Během slavnostního večera v pražském Radiopaláci, obdrží čtyři laureáti Cenu Paměti národa. Toto ocenění je udělováno lidem, kteří se zachovali statečně v době totalitních režimů 20. století, kdy v Československu vládli nacisté či komunisté.<br />
„Pro někoho může být překvapením, že stále mezi námi žijí třeba veteráni z 2. světové války nebo někdejší političtí vězni, lidé, kteří nasadili život za to, abychom se měli dobře, žili svobodně. Současná doba hodně věcí relativizuje. Jakoby se nikdy nic nestalo. Jako bychom dodnes nesli dědictví těch, kteří raději mlčeli. Je tu ale i jiné dědictví, a to právě těch, kteří ukázali, že za svobodu, čest a lidskou důstojnost stojí za to bojovat. A to je důvod k oslavě, kterou pořádáme právě na výročí 17. listopadu,“ uvádí ředitel sdružení POST BELLUM Mikuláš Kroupa. </p> <p>Cena Paměti národa je občanským oceněním, které uděluje neziskové sdružení POST BELLUM. To již více než 10 let zaznamenává vzpomínky pamětníků – válečných veteránů, bývalých vězňů koncentračních táborů, politických vězňů, disidentů, ale i komunistů, agentů StB a mapuje i příběhy „obyčejných“ lidí, kteří se stali svědky významných událostí 20. století. Skoro dva tisíce lidí registrovaných na Paměti národa, spolupracovníků a partnerů sdružení vybíralo z tisíce výpovědí uložených na zmíněném portálu www.pametnaroda.cz čtyři osobnosti, které svými životy prokázaly odvahu a odhodlání bránit hodnoty demokracie. </p> <p>Oceněné představí během hodinového pořadu čtyři krátké portrétní filmy vytvořené unikátní technikou animovaného komiksu. Pod vedením Jana Svěráka vytvořili mladí výtvarníci a animátoři autorská díla, která po svém reflektují tematiku druhého a třetího odboje. Na vizuální koncepci večera se podílí přední český scénograf Šimon Caban. Originální pojetí celého večera, kterým provází Marek Eben, pak doplní původní živá hudba Matěje Kroupy.</p> <p>Účast na udělování Cen Paměti národa potvrdila například předsedkyně poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, místopředseda vlády a ministr financí Miroslav Kalousek, bývalý kardinál Miloslav Vlk nebo generál Tomáš Sedláček.</p> <p>Podpořit Post Bellum v natáčení vzpomínek pamětníků můžete zasláním roční DMS ve tvaru DMS ROK PAMET na číslo 87 777. Pravidelná platba každý měsíc, cena DMS je 30 Kč, z níž Post Bellum obdrží 27 Kč. Službu provozuje Fórum dárců.</p> <p>Termín: 17. 11. 2011, 20 – 21 h<br />
Místo: Radiopalác, Vinohradská 40, Praha 2<br />
Web: www.pametnaroda.cz<br />
Pořadatel: Post Bellum, o. s., www.postbellum.cz </p> <p> Video: http://www.youtube.com/watch?…<br />
http://www.youtube.com/watch?…</p>

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024