středa
31. července 2024
svátek slaví Ignác



Antonín Dvořák v Olomouci

Autor článku: 
len

<p>OLOMOUC: Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc vznikl transformací festivalu Olomoucké hudební jaro, jež pořádá Moravská filharmonie již od roku 1958.</p> <p>Spojení Antonína Dvořáka s hudební historií města proběhlo za jeho zdejšího působení v letech 1888 – 1898. Významnou se stala zejména jeho spolupráce s hudebně pěveckým spolkem Žerotín, v němž mu bylo později uděleno čestné členství. O skladatelově vřelém vztahu k Olomouci svědčí nejen jeho dedikace kantáty sv. Ludmily přímo Žerotínu, ale také premiéra dvou jeho nejvýznamnějších vokálně instrumentálních děl – Te Deum a Requiem, která zazněla poprvé na evropské pevnině právě v Olomouci. Moravská filharmonie Olomouc navázala při svém vzniku právě na tradici Žerotína.</p> <p>Festival se koná ve dnech 13. – 31. května 2010.</p> <p>Program a leták akce, která se vedle Antonína Dvořáka zaměří také na díla dalších významných českých autorů jako například Zdeňka Fibicha, Josefa Bohuslava Foerstera, Jana Nováka, Josefa Suka a Petra Ebena, naleznete v příloze.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Nové seriály, oceněné filmy, řada dokumentů, pořady pro děti, online projekty nejen pro mladé i osvědčená zábava na sobotní rodinné večery v podobě StarDance – to vše Česká televize chystá v nadcházejícím období. Podzimní schéma zahájí minisérie Docent II hned v neděli 1. září od 20:10 na ČT1.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
30.07.2024

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024