pátek
6. září 2024
svátek slaví Boleslav



Výročí Gustava Mahlera

<p>KALIŠTĚ: Společnost Gustava Mahlera ve spolupráci s řadou dalších domácích i zahraničních partnerů připomíná oslavami letošní jubilea Gustava Mahlera (1860 – 1911).</p> <p>V devadesátých letech společnost GM obnovila a dnes provozuje rodný dům skladatele v Kalištích u Humpolce jako výstavní a vzdělávací prostor a organizuje festival Hudba tisíců – Mahler Jihlava. Festival v letech oslav čeká devátý a desátý ročník, které zahájí novou tradici. Jeho začátek je přesunut na 18. května, tedy na den Mahlerovi smrti ve Vídni. Program potrvá až do 7. července, dne jeho narození, které se již tradičně slaví v Kališti. V letošním roce přebírá nad akcí záštitu prezident ČR Václav Kalus.</p> <p>Důraz je kladem především na výročí Mahlerova narození, protože se vztahuje k České republice. V roce 2011 se těžiště oslav přesune do Rakouska, čímž se připomíná i mezinárodní rozměr jeho osobnosti.</p> <p>Mediální partnerství přislíbila Česká televize, která 7. července odvysílá přímý přenos večerního koncertu v Kalištích a ČR Vltava. Sledovat celý průběh těchto slavností bude mít veřejnost také prostřednictvím internetového přenosu. Podrobné informace organizátoři oslav včas zveřejní na webových stránkách projektu.</p> <p>Společnost Gustava Mahlera na přípravách intenzivně spolupracuje s městem Jihlava, ale i krajem Vysočina (Akce, na nichž se kraj podílí, naleznete v přiložené tiskové zprávě).<br />
Do programu oslav se může zapojit každý, a to upozorněním na vlastní zajímavou akci prostřednictví emailu v sekci „Připojte se“ na webových stránkách projektu. Připojil se např. Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK a nově byla oznámena také účast Dechové hudby Hradní stráže a Policie ČR. </p> <p>Projekt je finančně zaštítěn z několika zdrojů. Nejvíce na jeho pořádání přispělo Statutární město Jihlava a kraj Vysočina. Finanční podpory se organizátoři těší od MK ČR, ale i řady sponzorů a donátorů.</p> <p>Webové stránky projektu Mahler 2010/2011

Mohlo by vás také zajímat...

ÚSTÍ NAD LABEM: Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK během zahajovacího večera oznámil vítězné filmy, které získaly letošní Cenu Pavla Kouteckého. Porota ocenila nejlepší české dokumentární filmy v celovečerní i krátkometrážní sekci. V kategorii celovečerních dokumentů zvítězil snímek Pochcánek režiséra Jana Huška. Vítězným filmem v krátkometrážní sekci se stal Ve tmě od Anety J. Zvláštní uznání ve stejné kategorii udělila porota snímku Pochybnost režisérky Adély Křižovenské.

Ústecký kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
05.09.2024

BRNO: Brněnské HaDivadlo – scéna Centra experimentálního divadla – zahajuje svou výroční Sezonu 50: Obzory, během níž představí tři nové inscenace reprezentující minulost, současnost i budoucnost. Ivan Buraj nazkouší svou poslední inscenaci jako umělecký šéf, Břetislav Rychlík uvede dramatizaci románu Ludvíka Vaculíka Sekyra a Anna Klimešová s kolektivem divadla vytvoří inscenaci tematizující vztah učitelů a žáků. Kromě inscenační činnosti HaDivadlo čeká řada výročních událostí – vzpomínkových, sebereflektivních i oslavných – a předávání divadla novému uměleckému vedení.

Jihomoravský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
05.09.2024

PRAHA: Kdysi tam mívali textilní velkoobchod rodiče spisovatele Franze Kafky, nyní tam sídlí nová galerie současného umění a obchod s designem C12. Výstavní galerie ve zrestaurovaném prostoru barokního Paláce Hrzánů z Harasova vznikla pod křídly majitele Central Gallery na Staroměstském náměstí, kde vystavují jména jako Salvador Dalí, Alfons Mucha a Andy Warhol. První výstava v Galerii C12 představuje tvorbu současné umělkyně Adély Kostkanové.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
06.09.2024

ZLÍN: Pět koncertů v září odehraje skupina U-Bahn, ve které se sešli spisovatel Jaroslav Rudiš a kytarista Petr Kružík z kultovní jesenické kapely Priessnitz. Turné k novému vydání Rudišova románu Nebe pod Berlínem završí 25. 9. v 19.00 na zámku Zlín. Akci pořádá příspěvková organizace Živý Zlín.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba
Co se děje
06.09.2024