pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor



Když se na zámku salutovalo

DĚČÍN: Zámek Děčín, ležící na skalním ostrohu nad soutokem Labe a Ploučnice, patří mezi nejvýznamnější historické památky severních Čech. Během staletí sloužil jako opěrný bod českého knížete, vojenská pevnost či sídlo několika významných rodů. Mezi jeho návštěvníky nalezneme řadu slavných osobností, od evropských panovníků až po umělce. Např. Fryderyk Chopin zde zkomponoval svůj známý valčík As-dur, zvaný Děčínský.

Díky rozsáhlé rekonstrukci se zámku navrací jeho bývalá krása, a tak se návštěvníci dnes mohou projít bývalým apartmá majitele zámku, potěšit se krásným výhledem na město, nechat se okouzlit neopakovatelnou atmosférou Růžové zahrady nebo zavítat do sklepení západního zámeckého křídla.

Od loňského října až do konce tohoto roku zde totiž probíhá výstava dokumentárních fotografií nazvaná „Inter arma silent musae" (Mezi zbraněmi múzy mlčí) připomínající život vojáků, kteří zde byli ubytováni.

Období, kdy zámek sloužil jako kasárna, je obecně spojeno především s pobytem rudé armády, ale ve skutečnosti se sem první vojáci nastěhovali již v roce 1920 a postupně se zde vystřídalo nejméně čtrnáct vojenských jednotek tří států. Jejich úkoly, počet či národnostní složení věrně odrážejí složitou politickou situaci 20. století.

Za první republiky tu sídlil 1. hraničářský prapor Čsl. armády, po obsazení Československa německý wehrmacht, po válce československý pěší pluk, poté příslušníci pomocného technického praporu nebo pohraniční stráže a v říjnu 1968 zámek na téměř celé čtvrtstoletí zabrala sovětská armáda.

Vojenské posádky a jejich vojáci se tak vlastně stali součástí historie děčínského zámku. Tento fakt přivedl pracovníky zámku k myšlence obrátit se na veřejnost, a získat tak s její pomocí dosud neznámá fakta a svědectví. „Ozvalo se nám asi čtyřicet lidí. Předávali nám vzpomínky či fotografie ze své vojenské služby i památky na otce a dědečky. Mezi nejcennější patří například autentické zápisky z let 1953/54 nebo jednoduché kresby a básničky v památníku jednoho prvorepublikového vojáka, které dokreslují atmosféru tehdejší základní vojenské služby. Vůbec nejstarším pamětníkem, kterého organizátoři objevili, byl německý voják, který tady sloužil v roce 1940. Nejvíce dochovaných historických fotografií, kterých je na výstavě přes sto, se překvapivě váže k nejstaršímu období první republiky,“ pochvaluje si nebývalou odezvu kurátor výstavy Mgr. František Šuman.

Samostatnou kapitolou je i vlastní devastace zámku, která byla po roce 1991 automaticky připsána posledním zámeckým obyvatelům, tedy sovětské armádě. Postupně však vychází najevo, že svůj díl viny nesou ve větší nebo menší míře prakticky všechny jednotky, které se zde postupně vystřídaly. Proces postupného úpadku zámku mohou návštěvníci výstavy podrobně sledovat na historických fotografiích. Výstavu navíc obohatily fragmenty nově nalezené mozaiky, která za časů sovětské armády zdobila jednu z chodeb jižního křídla. Na téma „Proletáři všech zemí spojte se“ ji vytvořil děčínský výtvarník, a tak je možné si položit otázku, zda múzy mezi zbraněmi opravdu jen mlčí…

V rámci výstavy běží ve filmové smyčce v promítacím sále unikátní film, v němž neznámý kameraman zdokumentoval zdejší události v letech 1938 a 1939, nedlouho po zabrání Sudet. „Na krátkých záběrech je zachyceno děčínské náměstí vyzdobené vlajkami s hákovými kříži a naopak lidé snímající české nápisy, přehlídka vojenské techniky v kasárnách na zámku nebo návrat zámecké jednotky wehrmachtu. Tu při obsazování Děčína tehdy čekalo vřelé přivítání,“ popisuje děj na filmovém pásu, který byl až nyní objeven v archivu, F. Šuman a na vysvětlenou dodává: „Za první republiky a před vypuknutím druhé světové války totiž Děčín patřil z devadesáti procent německému obyvatelstvu. Bylo to vidět na každém kroku a ostatně tento dokument to jen potvrzuje.“

Organizátoři nabízejí také víkendové komentované prohlídky s průvodci ve vojenských uniformách.

Součástí výstavy Inter arma silent musae je stejnojmenná publikace, při jejímž vzniku kurátor výstavy spolupracoval s mnoha pamětníky, kteří se na počáteční výzvu sami přihlásili.

Bližší informace získáte na: Zámek Děčín, příspěvková organizace statutárního města Děčína, Dlouhá jízda 1254, 405 01 Děčín 1, tel. č.: 412 518 905,

e-mail: info@zamekdecin.cz

a na http://www.zamekdecin.cz.

Eva Horníčková

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024