pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek



Jízdárny lednického zámku se změní v multifunkční centrum

LEDNICE: Ve snaze zachovat a současně zpřístupnit co nejvíce českých stavebních památek vytvořilo ministerstvo kultury ve spolupráci s příslušnými kraji tzv. indikační seznam. Obsahuje  devatenáct projektů, které by měly být realizovány s finanční podporou EU. V České republice by tak měla vzniknout nová a prestižní kulturní centra, podle bývalého ministra kultury Václava Jehličky, finančně samostatná.

Jedno z nich, z názvem Centrum kulturní krajiny, je realizováno v lednickém zámku, konkrétně v barokních jízdárnách a přilehlých objektech. Jízdárny postavené v letech 1688 – 1698 podle návrhu J. B. Fischera z Erlachu jsou po architektonické stránce cennější než vlastní zámek, jehož poslední přestavba v novogotickém slohu proběhla v polovině 19. století. Navíc jsou součástí lednicko-valtického areálu (LVA), který byl zapsán na prestižní seznam UNESCO.

Projektový tým a partneři

Své síly na zpracování projektového záměru spojili zástupci obce Lednice a Krajského úřadu Jihomoravského kraje v Brně, partnery při vlastní realizaci se stane zájmové sdružení, které tvoří brněnská Masarykova univerzita a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita (MZLU), Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Brně a v Kroměříži (NPÚ), Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, Biosférická rezervace Dolní Morava o.p.s. a Sdružení obce Region LVA.

Realizace je na dosah

Tento projekt především počítá s vybudováním vzdělávacího a prezentačního centra světového významu zaměřeného na zdejší krajinu a na využití lednicko-valtického areálu jako výukového prostoru.

První krok k zahájení rekonstrukce jízdáren byl učiněn počátkem srpna, kdy generální ředitelka NPÚ podepsala smlouvu o výpůjčce budov od státu pro účely oprav. Schválit ji musí ještě ministerstvo financí a poté bude vlastní projekt se žádostí o dotaci předložen do příslušného integrovaného programu.

Co multifunkční centrum nabídne

Projekt je rozčleněn do sedmi kroků:

1. Základem celého areálu se má stát kulturně vzdělávací centrum regionálního i přeshraničního významu. Mimo jiné také naváže na staletou tradici zahradnictví a lichtenštejnský systém hospodářského managementu kulturní krajiny. Pokračováním má být i nový obor na Zahradnické fakultě MZLU, který by v anglickém jazyce připravoval budoucí manažery památek světového kulturního a přírodního dědictví Evropy, případně celého světa, a to vše doplněné semináři pro odborníky působícími ve státní správě, památkové péči atd. Tato část si vyžádá kongresový sál pro 300 – 400 posluchačů, doplňkové jednací prostory a potřebné zázemí.

2. UNESCO centrum WHS (Seznam světového dědictví UNESCO), návštěvnické centrum lednicko-valtického areálu – památky UNESCO. Záměr směřuje k vybudvoání trvalé expozice o areálu a o kulturních krajinách na již zmíněném seznamu světového dědictví.

3. V Kulturním centru se počítá s výstavami, společenskými, kulturními a předváděcími akcemi.

4. Kancelář Site managera pro lednicko-valtický areál má aktivně provozovat služby pro občany a subjekty zde působící.

5. Biosférická rezervace:

Světová organizace pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) vyhlásila v roce 1970 program ekologické spolupráce, nazvaný Člověk a biosféra. Jeho cílem je podpora rozumného využívání přírodních zdrojů a zavedení vyvážených vztahů mezi člověkem a přírodou. Ke studiu a podpoře těchto cílů vymezily jednotlivé státy území nazvaná biosférické rezervace (BR). Ta lednická má také obsáhnout sídlo Biosférické rezervace Dolní Pomoraví o.p.s. (BRDP), dále centrum celoživotního vzdělávání v této oblasti a také trvalou výstavu o činnosti BRDP, aktualizovanou stálou multimediální prezentací celosvětové sítě biosférické rezervace a UNESCO.

6. Jedním z neméně důležitých záměrů je vytvoření výstavních prostor pro děti a mládež. Půjde především o atrakce se zaměřením na vzdělávání, případně na již existující Akvárium Malawi (sladkovodní a mořská akvária jsou přístupná od roku 1993), nebudou chybět ani prostory pro tvořivé dílny.

7. Sice posledním, avšak rovnocenným krokem bude nová zemědělská muzejní expozice. Ta původní byla dříve umístěná v prostorách lednického zámku a u návštěvníků si získala značnou oblibu. V posledních letech však neměla adekvátní náhradu, a tak by právě tento projekt měl přispět k jejímu obnovení.

Potřebná částka na realizaci záměru je odhadnuta na 420 – 500 milionů Kč, přičemž  85 % by mělo být hrazeno z Evropských fondů.

Eva Veselá

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024

PRAHA: Pražská konzervatoř pořádá od 2. do 12. července 2024 již tradiční Mezinárodní letní klavírní kurzy Pražské konzervatoře, kterých se letos zúčastní 34 aktivních účastníků ze 14 zemí světa. Vyučovat zde budou špičkoví pedagogové-koncertní umělci s mezinárodním renomé. V rámci kurzů proběhne i několik koncertů, na které vás srdečně zveme. Všechny jsou zdarma a probíhají v krásných prostorách pražských koncertních sálů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.07.2024