neděle
21. července 2024
svátek slaví Vítězslav



Zámek Hořovice slaví 300 let otevřením nové prohlídkové trasy

HOŘOVICE: Je tomu právě 300 let, od první písemné zmínky o hořovickém zámku, který nechal vystavět hrabě Jan František z Vrbna a Bruntálu. Takto kulaté výročí se jeho současný správce, Národní památkový ústav, rozhodl oslavit zpřístupněním nových prostor. Slavnostní otevření nové trasy, nazvané Soukromé a společenské prostory posledních majitelů, se uskuteční 11. června 2009 ve 14 hodin. Široká veřejnost si pak nově vybavené prostory bude moci prohlédnout od pátku 12. června.

Autory expozice jsou PhDr. Dagmar Martincová a PhDr. Jan Frídl, oba zkušení matadoři, kteří mají za sebou dlouhou řadu expozičních počinů na hradech a zámcích ve středních Čechách.

Trasu tvoří italská chodba, kaple, lovecká chodba, přijímací salón, pracovna Rudolfa z Vrbna, hudební salónek, hlavní sál, červený salón, zelený salón, velká jídelna a schaumburská chodba.

Cílem expozice přitom bylo prezentovat prostory v takové podobě, jak byly skutečně používány posledními majiteli zámku. Expozice byla připravována téměř dva roky a předcházela jí stavební obnova nově zpřístupněných prostor.

K výročí 300 let zámku Hořovice se váží rovněž Zámecké slavnosti pořádané společně s Fondem ohrožených dětí. V neděli 14. června od 10 do 16 hodin slibují prohlídky všech zámeckých expozic, tvůrčí dílnu „malujeme život na zámku“ a spoustu atrakcí pro děti i dospělé. Návštěvníky čekají sportovní soutěže pro děti, losování o ceny, historický tanec a šerm, kouzelník, a mnohé další. Výtěžek akce je určen pro projekt FOD Klokánek.

Zámek Hořovice Exilová rezidence posledního hesenského kurfiřta.

Původně barokní stavba upravovaná v 19. století. První prohlídková trasa nabízí v bohatě vybaveném interiéru putování zámeckou historií, druhá představuje život posledních šlechtických majitelů. Třetí trasa seznamuje veřejnost s tím, jak se bavili malí aristokraté. Šlechtické hry a hračky z období od 17. do 20. století tu budí zaslouženou pozornost. Navštívit je možné rovněž stálou výstavu hracích strojků. Prohlídku obohatí procházka parkem se sochami z dílny M. B. Brauna a pozoruhodnou sochařsky vyzdobenou Sluneční bránou.

Více na www.zamek-horovice.cz.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024