středa
31. července 2024
svátek slaví Ignác



Památkářský Oskar pro Muzeum umění Olomouc

OLOMOUC: Nejvýznamnější mezinárodní ocenění v oblasti památkové péče – Cenu Evropské unie pro kulturní dědictví Europa Nostra putuje letos do Muzea umění Olomouc (MUO). Oscara v oblasti památkové ochrany získá za sérii restaurátorských výstav a doprovodných katalogů, které v letech 2004 až 2008 dokumentovaly obnovu významných památek z fondu starého umění na Moravě.

Celkem 28 laureátů ceny z 15 zemí vybrala odborná porota ze 140 přihlášených projektů z 24 států. MUO je letos jediným oceněným z České republiky.

Muzum umění založilo oceněnou tradici restaurátorských výstav a doprovodných vědeckých publikací v roce 2001, kdy prezentovalo výsledky obnovy sochařské výzdoby olomoucké památky UNESCO – Sloupu Nejsvětější Trojice. „Dosud jsme připravili šest takových projektů. Jejich cílem však není jen přiblížit náročné postupy restaurátorů, ale prostřednictvím výstavy a doprovodné publikace také důsledně představit samotná umělecká díla, která patří k tomu nejhodnotnějšímu z fondu starého umění na Moravě," uvedla iniciátorka a kurátorka restaurátorských výstav Helena Zápalková.

Cenu Europa Nostra v kategorii výzkum pak olomoucké muzeum získalo konkrétně za sérii pěti restaurátorských výstav z let 2004 – 2008 zaměřených postupně na Náhrobek olomouckého biskupa Leopolda Egkha z chrámu sv. Mořice v Kroměříži (2004), oltář Nejsvětější Trojice z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Uničově (2005), kočár biskupa Ferdinanda Julia Troyera z Troyersteinu (2006), monstranci Zlaté slunce Moravy (2007) a sochu Ukřižovaného ze Zašové (2008).

Kromě výstavy a publikací, jež prezentují výsledky vědeckého zkoumání restaurovaných objektů, některé ze zmíněných projektů doprovázejí rovněž dokumentární filmy, které muzeum nabízí ve svém internetovém obchodě.

V dramaturgické řadě pokračuje muzeum i letos. Od 28. května představuje v Arcidiecézním muzeu Olomouc, které je součástí MUO, pohnutý osud, obnovu a výsledky zkoumání významného gotického obrazu Panny Marie Zašovské, jehož restaurování probíhalo v letech 2007 a 2008. Podle ředitele MUO Pavla Zatloukala je zisk Oscara v oblasti památkové péče, jak bývá také cena Europa Nostra nazývána, obrovskou poctou. „Jsem velmi rád, že naše komplexní a koncepční péče o kulturní dědictví a duchovně orientovanou výtvarnou kulturu tímto oceněním získává evropská měřítka. Současně cenu vnímám jako potvrzení smysluplnosti těsné spolupráce státu s církví, tedy našeho muzea s olomouckým arcibiskupstvím, které je vlastníkem restaurovaných památek," uvedl Zatloukal.

Zástupci MUO se 5. června zúčastní slavnostního vyhlášení Cen Europa Nostra v antickém amfiteátru v sicilské Taormině, kde bude z 28 laureátů vybráno ještě sedm vítězů Velké ceny, která je spojena s dotací 10 tisíc euro. Bronzovou plaketu, která je součástí ocenění, však převezme ředitel Zatloukal od členů vedení organizace Europa Nostra až 11. června při příležitosti konference Náboženství a veřejná moc v zemích EU, kterou za účasti odborníků ze státní správy a akademického sektoru všech členských států EU pořádá Ministerstvo kultury ČR v Arcidiecézním muzeu Olomouc.

Cena Europa Nostra je každoročně udělována vybraným špičkovým projektům v oblasti ochrany kulturního dědictví. Ocenění se týkají vynikajících výsledků ve čtyřech kategoriích: restaurování, výzkum, služba ochraně kulturního dědictví a vzdělávání. Od roku 2002 je společně uděluje Evropská komise a panevropská federace pro kulturní dědictví Europa Nostra se záměrem propagovat a ocenit vynikající postupy při rehabilitaci kulturního dědictví.

Mezi oceněnými se zástupci z České republiky objevili již v minulosti. Odborná porota ocenila projekty na záchranu Valdštejnského paláce v Praze a souboru gotických deskových maleb Mistra Theodorika z Kaple sv. Kříže na Karlštejně, v roce 2003 bodovala postupně restaurovaná Svatojiřská sbírka Františka Ferdinanda d´Este na zámku Konopiště a Český Krumlov za projekt restaurování a prezentace sbírek zámeckého barokního divadla. Vloni pak ocenění získal znovu Český Krumlov za projekt Konzervace jižní fasády Horního hradu Státního hradu a zámku v Českém Krumlově.

 

Zdroj: TZ

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Nové seriály, oceněné filmy, řada dokumentů, pořady pro děti, online projekty nejen pro mladé i osvědčená zábava na sobotní rodinné večery v podobě StarDance – to vše Česká televize chystá v nadcházejícím období. Podzimní schéma zahájí minisérie Docent II hned v neděli 1. září od 20:10 na ČT1.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
30.07.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Aloise Nerudy za Filharmonii Hradec Králové.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba
Články a komentáře
31.07.2024

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

ČR: V zásadních chvílích pro Československo a Česko jsme se vždy shromažďovali na Václavském náměstí pod monumentální sochou sv. Václava, obklopeného patrony české země. Svátek 1. máje symbolizuje zase pro Pražany socha Karla Hynka Máchy na Petříně. Obě sochy jsou dílem Josefa Václava Myslbeka (1848–1922), a ještě mnoho dalších – například mohutná sousoší na Vyšehradě inspirovaná postavami z naší nejstarší historie. Co víme o jejich autorovi? Nejvíce si cenil druhého místa na pařížském Salonu za dílo Krucifix, které se nedávno stalo středem pozornosti nejen na pražské AVU, kde už přes 100 let visí jeho další odlitek, a kterou Myslbek spoluzakládal.

Milada Myslbeková, pravnučka zakladatele moderního českého sochařství, se už loni rozhodla připomenout svého slavného předka velkou výstavou. Proběhla v Praze v Obecním domě a byl to docela husarský kousek, protože jinak se podobnou činností nikdy nezabývala. Ale podařilo se a energické dámě se splnil sen, o kterém si teď vyprávíme, a který by měl mít i pokračování. Vždyť Josef Václav Myslbek je zakladatelem českého moderního sochařství a jako takový by měl mít pevné místo v naší národní paměti. Je to ale tak?

 

 

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Články a komentáře
24.07.2024