pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym



Festival a mezinárodní umělecké ateliéry „ProART 2009“ pošesté

PRAHA/BRNO: „Zvolme umění jako prostředek komunikace. Naučme se promlouvat tělem v tanci, svým hlasem se dotknout pocitů druhého, herectvím odrážet sny a fantazie našich životů, ve fotografii zachycovat okamžiky a úlomky času, či namalovat radost z blízkosti druhého člověka. Chceme nabídnout mladým lidem možnost setkání a společného tvoření.“

Již šestým rokem se v červenci v Brně (17. - 24. 7.) a Praze (26. 7. - 2. 8.) uskuteční mezinárodní umělecké dílny tance, zpěvu, herectví a fotografie. Ve spojení s festivalem, jež nabízí ukázky ze všech zmíněných oborů, se tak jedná o unikátní spojení divadelního umění, jeho šíření a osvětu všem mladým a umění chtivým lidem.

Již dnes se může kdokoli přihlásit do ateliérů tance pod vedením pedagogů z celého světa – Irene Bauer (A), Mathieu Guilhaumon (F), Nadia-Karine Hasa (F), Eran Gisin (IL), Katarína Vlniešková (SK), Gabriel Wong (Malaysie) a dalších. Taneční škála je široká – od baletu přes modernu, jazz, hip-hop, až po contemporary, pohybové divadlo a yogu. Všechny taneční lekce jsou odstupňované podle obtížnosti a vybere si z nich opravdu každý – studentka, zdravotní sestra i primabalerína.

Náročnějším je pak určen tzv. searching projekt, v kterém účastníci připraví pod dohledem choreografů Gabriela Wonga (MAL) a Felixe Dumerila (CH) během jednoho týdne na jevišti divadla tanečně-divadelní představení pro širokou veřejnost. Letošní novinkou je Moderní tanec pro děti ve věku od 6 – 10 a 11 – 14 let a Taneční divadlo s a bez handicapu.

Dalším uměleckým odvětvím bude zpěv pod vedením populární muzikálového pedagoga Eduarda Klezly a světově uznávané operní pěvkyně Kateřiny Beranové.

Herectví je na festivalu zastoupeno ateliéry Ilony Báry Šumné (CED), Jiřího Hájka (Buranteatr, Hadivadlo) a Jakuba Zindulky (Divadlo J. K. Tyla v Plzni). Herectví je vyjádřením hlasu, těla i intelektu a zmínění pedagogové se zaměří na všechny oblasti hereckých výrazových prostředků a technik. Roman Sejkot (Brno) se opět pokusí rozvíjet kreativitu mladých v ateliéru fotografickém.

Účastníci budou pronásledovat svým objektivem všechny „kolegy“ v ateliérech tance, divadla a zpěvu a workshop zakončí malou vernisáží v divadle.

Smyslem ateliérů je přimět mladé lidi tvořit, umělecky se vyjadřovat a hledat společné cesty. Každému ze zúčastněných je dána šance vystoupit ve společném večeru na závěr festivalu v Městské knihovně v Praze, resp. brněnském CED – Sklepní scéně Husy na provázku. Tam také budou mít možnost každý večer po celý týden vidět pedagogy v jejich ukázkách, představeních, talkshows, improvizovaných setkáních a vlastních produkcích.

Nenechte si ujít šanci setkat se s mistry svých oborů a něco se od nich přiučit. Léto přeje tvořivým a otevřeným duším.

Přihlášky a info: www.proart-festival.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
12.08.2024