středa
17. července 2024
svátek slaví Martina



Twofold - vracíme Zlínu film

Logo filmuZLÍN  byl roky považován nejen za „Baťovo město“, ale také za město filmu. My se nyní snažíme mu toto označení navrátit! V úterý 31. 3. 2009 začalo natáčení nového filmu s názvem Twofold.

Film Twofold je bakalářskou prací Luďka Wellarta, studenta Fakulty multimediálních komunikací, který chce celou Českou republiku přesvědčit, že studentské filmy se netočí pouze v Praze, ale také ve Zlíně, který byl již za minulého režimu českou filmovou metropolí. Film je natočen profesionálně, čemuž odpovídá technické zázemí, obsazení herců i profesionální produkce a propagace.

Roli hlavního hrdiny obsadil mladý herec z Ostravské komorní scény Aréna, Michal Čapka. Tento devětadvacetiletý talent získal již v roce 2003 v kategorii Mužský herecký výkon Cenu Alfreda Radoka, a to za postavu Psa ve hře Psí srdce od ruského dramatika Fodotova. V roce 2007 obdržel tento herec další uznávanou cenu – Cena Thálie 2007 pro mladého činoherce do 33 let. Dále si v tomto filmu zahraje herečka Petra Bučková, členka brněnského divadelního souboru Polárka a student JAMU Milan Holenda.

I když je Luďek Wellart stále ještě studentem, má za sebou už mnoho profesních úspěchů. Natočil hudební videoklip skupiny Hosté odjinud, či reklamní spot a znělku přímo pro Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně. Luděk Wellart není pouze nadaným filmovým režisérem, ale zajímá se také o fotografii. Jeho práce můžete vidět na stránkách www.wellart.cz, které jsou nejnavštěvovanějším fotoblogem v České republice.

Celý tým, který se na projektu podílí, je tvořen pouze studenty Fakulty multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Jedná se především o studenty audiovize, která je zde vyučována, ale zapojili se i studenti marketingových komunikací či designu.

A o čem film vlastně je?

Jedná se o krátkometrážní film, který zachycuje život se závažnou psychickou nemocí, a tou je schizofrenie. Tři mladí lidé – Anton, Lola a Frank, žijí běžným životem ve Zlíně, mezi nimi je však jedno velké tajemství. Je to příběh nejen o mléku, botách a špatných snech. Co se skrývá za pravdou, kterou si život pro Antona přichystal?

Na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vzniká více unikátních projektů, za zmínku stojí například B’fashion, mezinárodní soutěž mladých návrhářů oděvu a obuvi, nebo projekt Miss Academia, který oceňuje nejkrásnější vysokoškolačky v České republice.

 

Město Zlín je proslulé především díky animovaným filmům a seriálům, například kresleným seriálem Pat a Mat, ale v minulosti se zde natáčelo i mnoho filmů. V dnešní době se k filmové historii tohoto města vrací pouze každoroční filmový festival Film festival Zlín, vysoké školy, na kterých lze studovat filmové umění – vedle Fakulty multimediálních komunikací je to Filmová škola Zlín, filmové ateliéry na Kudlově a také největší kinosál ve střední Evropě se symbolickým názvem Velké kino.

Kontakt Hana Pavlínová Tel.: 724 798 580

E-mail: hana.pavlinova@gmail.com

www.twofold.cz

www.twofold.blog.cz – blog k filmu očima štábu Facebook: Jméno: Anton Twofold – jedná se o osobní stránku našeho hlavního hrdiny

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024

ČR: Blog Zápisník alkoholičky odstartoval novou životní kapitolu Michaely Duffkové. Začala ho psát jako formu vlastní terapie před šesti lety. Její otevřené osobní svědectví o ženském alkoholismu získalo Cenu Magnesia Litera – Magnesia Blog roku 2019 a rok poté vyšlo knižně. Před pár dny do kin vstoupilo stejnojmenné filmové zpracování v hlavní roli s Terezou Ramba v režii Dana Svátka. A za pár dní – 25. července – vyjde Michaelina třetí kniha o tom, co přineslo půl dekády její abstinence. Zápisník nealkoholičky: Pět let na suchu vydává nakladatelství Motto, Albatros Media.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Knihy, literatura, média
Co se děje
16.07.2024