úterý
1. října 2024
svátek slaví Igor



ROREJS pokračuje nejen ve vydavatelské činnosti

MNÍŠEK POD BRDY: Spolek ROREJS pořádá v pátek 17. dubna 2009 od 19.30 hodin v Městském kulturním středisku v Lipkách v Mníšku pod Brdy přednášku Jana Vávry z Vimperka o historii pohlednic s ukázkou zajímavých exemplářů (tisk na korek, potažení hliníkovou folií).  Na přednášce se bude premiérově prodávat kniha historických pohlednic POZDRAV Z MNÍŠKU!.

Vstupné 20 Kč

 

 

Po sborníku „Mníšek – historie – příroda – lidé“ , spatří v dubnu světlo světa kniha historických pohlednic regionu „Pozdrav z Mníšku“. Jedná se o v současnosti oblíbený žánr faktografických knih, které přetiskují historické pohlednice z určité oblasti. V našem případě je to Mníšek pod Brdy a jeho blízké okolí. Kniha obsahuje téměř stovku pohledů s krátkým komentářem obsahujícím rok vydání a popis zobrazené situace. Každá z osmi kapitol je uvedena jednostránkovým komplexnějším líčením okolností zobrazených na souboru. Nositelem původní myšlenky byl zesnulý čestný členu spolku ROREJS Miloš Veselý. Převzal ji David Bílek, a za spolupráce ostatních příslušníků sdružení ji dovedl ke zdárnému konci. Grafickou podobu projektu vtiskl Jiří Hladovec.

Kniha vznikla po téměř tříleté práci na podkladu sbírky Milana Minaříka a byla doplněna dalšími sběrateli. Publikace si určitě najde svoje příznivce, jak v obyvatelích města Mníšek pod Brdy, tak v řadách sběratelů.

 

O.s. ROREJS o sobě:

jsme otevřený spolek lidí, kteří snaží ve své obci navazovat na činnost Okrašlovacího spolku a doplňovat práci kulturního střediska podle svých představ. Protože nejsme profesně zaměřené uskupení, je naše činnost pestrá. Každý navrhuje svůj oblíbený žánr a ostatní mu ho pomáhají realizovat.

V letošním roce oslavíme deset let trvání aktivit v oblasti kultury, sportu a recesistických akcí. Z realizovaných akcí připomeňme rozhodně multikulturní „Lážov sobě“, kde po úspěšné realizaci výstavy, divadla, sportovního víceboje a koncertu, padlo v roce 1999 konsensuální rozhodnutí pokračovat dále. Od té doby jsme v naší obci zrealizovali přes 40 divadelních představení – pozvali jsme divadla z dálek i okolí.

Velký úspěch slaví zeměpisné přednášky, kterých je k letošnímu roku také přes čtyřicítku. Mezi pravidelné akce patří již tradičně reprezentační ples či divadelní festival „Štrůdl“ spolu s vánočním živým betlémem a letním softballovým utkáním spřátelených spolků a sympatizantů. Paletu působení doplňují výstavy, koncerty a nárazové sportovní akce (cyklovýlety, petanque).

Že se nebojíme ani politických témat, která hýbou celou společnosti, jsme dokázali na akcích „17. listopad revival“ či „Potopení Aurory na Bojovském potoce“.

Z edukační oblasti to bylo promítání výukových programů s besedami „Camera Comenia“ nebo švédské stoly fyzikálních pokusů na mníšeckém zámku, kde si příchozí mohli sami prakticky vyzkoušet svoje znalosti fyziky základní školy.

Samostatnou kapitolou jsou akce, jejichž realizace sice zabere více času, ale podle našeho názoru, stojí výsledek za tuto námahu. Historicky nejstarší je natáčení sportovního hororu „Skalka“, pojednávající o výpravě dobrodruhů na kopec tyčící se za naší obcí.

Následovalo vybudování panelů naučné stezky, která dodnes poutavou formou seznamuje návštěvníky Mníšku pod Brdy s historickou, přírodovědnou a kulturně-společenskou charakteristikou obce.

V roce 2002 jsme vydali knihu „Mníšek pod Brdy – historie, příroda, lidé“, která mapuje historii spolkové činnosti v Mníšku a okolí. V letošním jubilejním roce jsme připravili knihu historických pohlednic naší obce s komentářem, ale o té už víte z řádek výše.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024