pondělí
14. října 2024
svátek slaví Agáta



Návrat ke čtení

SKIP vyhlásil na dny 9. – 15. března druhý ročník celostátní akce na podporu četby a čtenářství s názvem Týden čtení. V uplynulém desetiletí se knihovny v měsíci březnu věnovaly především podpoře internetu a informačních a komunikačních technologií v rámci akce Březen měsíc internetu.  Cílem těchto aktivit knihoven bylo upozornit na význam nových technologií a na obrovský přínos internetu v naší informační společnosti.

Poslední jedenáctý ročník BMI se uskutečnil v roce 2008 a knihovny se rozhodly vrátit měsíci březnu jeho tradiční knižní podobu. Díky akci Týden čtení proběhne v knihovnách mnoho soutěží, veřejných čtení, čtecích maratónů, literárních programů, autorských čtení, besed se spisovateli a široká škála dalších aktivit, které pořádají knihovny na podporu především dětského čtenářství a rozvoje čtenářské gramotnosti.

V průběhu celého týdne se bude hlasitě číst na mnoha místech naší země a knihovny ve spolupráci se svými partnery se budou snažit vrátit knižně-čtenářskou podobu alespoň jednomu týdnu v tomto měsíci. Věříme, že třetí ročník této akce by již mohl nést tradiční název Březen měsíc knihy.

Vybrané aktivity knihoven:

• Městská knihovna Antonína Marka Turnov – maratón čtení v knihovně i ve vybraných školách, pohádkový podvečer pro rodiny s dětmi.

• Městská knihovna Český Těšín – čtení a malování pro děti, soutěže, literární hodinky, čtení v Klubu seniorů, současná česká próza v klubu Babylon.

• Městská knihovna Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem – představení nových knih jejich spisovateli, besedy s redaktory rádia Svobodná Evropa z Londýna.

• Městská knihovna Tábor – autorská čtení regionálních autorů, čtení s pohádkovou babičkou, veřejná čtení studentů, hudební a literární pořady.

• Městská knihovna Kolín – Nový Zéland očima české babičky – Babka Ťapka na kraji světa, sedmdesátiletá babička vydala knihu o svém pobytu v této krásné zemi.

• Městská knihovna v Praze – hlasitá čtení, výtvarné dílny, výroba knížek, městská fantasy Labyrintcon pro dospělé v pobočce na Smíchově.

• Krajská knihovna Karlovy Vary – Den pro knihu Vašeho srdce.

• Knihovna města Olomouc – výtvarná soutěž Má oblíbená postava z knih.

• Krajská knihovny Vysočiny – zdramatizované čtení v rámci projektu Listování.

• Městská knihovna Rýmařov – knihovnice čtou budoucím čtenářům v mateřské školce.

• Městská knihovna Slavičín - II. ročník literárních hrátek s oblíbeným dětským skřítkem Nezbedníčkem Popletou, akce Tátové a mámy – čtěte s námi!, Bibliokavárna.

• Knihovna Kroměřížska – výstava knih Karla Kryla, kurzy tvůrčího psaní pro každého.

• Městská knihovny Boženy Němcové Domažlice – literární akce v knihovně pro žáky základních i středních škol, ankety pro čtenáře k doplnění fondu knih, které jim chybí.

• Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem - autorské čtení Kateřiny Čapkové a Michala Frankla uspořádané s Collegium Bohemikum - Nejisté útočiště: Československo a uprchlíci před nacismem, 1933 - 1938.

• Knihovna Petra Bezruče Opava - besedy Pověsti z celého světa, pohádkové besedy pro děti o jaru a Velikonocích a pro paní učitelky budou připraveny ukázky výtvarných publikací, které se vztahují k velikonoční výzdobě, akce pro čtenáře z polské Ratiboře - předvádění malování kraslic a slezských velikonočních zvyků a tradic.

• Městská knihovna Jindřichův Hradec – společná čtená dětí a výběr jejich neoblíbenější knihy z nových titulů městské knihovny.

• Knihovna Vincence Priessnitze v Jeseníku – hlasité čtení pohádek s jarní tematikou.

Kontakty:

http://skip.nkp.cz/,

http://skip.nkp.cz/akcTydCteni2009.htm

PhDr. Vít Richter, tel. 221-663-338, 603-223-627,

e-mail: vit.richter@nkp.cz

Mgr. Zlata Houšková, tel. 221-663-330, 603-844-932,

e-mail: zlata.houskova@nkp.cz

Mgr. Roman Giebisch, Ph.D,, tel. 221-663-333,

e-mail: roman.giebisch@nkp.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024

ŠTOLMÍŘ U ČESKÉHO BRODU: Začátkem října se v s kostele sv. Havla ve Štolmíři u Českého Brodu konal výjimečný koncert duchovní hudby. Renomovaný soubor pro historicky poučenou interpretaci Musica Florea zde pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedl Kyrie a Gloria in G Jana Křtitele Vaňhala (1739–1813) a v české premiéře pak Requiem d moll Jana Zacha (1713-1773).

Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.10.2024

ČR-PRAHA: Sokolové si již pošesté připomínali Památný den sokolstva – 8. října – jako významný den České republiky. Po celé republice se konaly pietní akty k uctění památky sokolů, kteří obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost.

Památný den sokolstva uctívá nejen pět tisícovek sokolů a sokolek, kteří položili své životy v protinacistickém odboji, a mezi nimiž bylo i na 150 spolupracovníků výsadku Anthropoid, ale i všechny ty, kteří padli v 1. světové válce v řadách československých legií a v řadách 3. protikomunistického odboje.

"Zakladatelé dali Sokolu do vínku ryze demokratické zásady, na nichž sokolská organizace stojí. Jakákoliv totalitní moc tak byla, a vždy bude, pro naši členskou základnu zcela nepřijatelná. I to je skutečnost, kterou si dnešního dne připomínáme," zdůraznil Martin Chlumský, starosta České obce sokolské

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
10.10.2024