úterý
15. října 2024
svátek slaví Tereza



Muzeum Jindřichohradecka vstoupilo do 21. století

JINDŘICHŮV HRADEC: V těchto dnech slavnostně otevřelo Muzeum Jindřichohradecka, jehož zřizovatelem je Jihočeský kraj, novou knihovnu a badatelnu. Nové prostory pro odborné pracovníky i veřejnost vznikly v patře západního křídla budovy bývalého kláštera minoritů u kostela sv. Jana Křtitele ve Štítného ulici v Jindřichově Hradci. Celkové náklady, na nichž se podílely ministerstvo kultury a město Jindřichův Hradec, se pohybují mezi 30 a 40 miliony korun. Na rekonstrukci přispěl také Jihočeský kraj investicí 14 milionů korun.
„Otevření badatelny je tečkou za celkovou rekonstrukcí areálu, která v případě kostela trvala třicet let. Přilehlé prostory muzea opravujeme od devadesátých let. Doposud jsme sídlili v bývalém jezuitském semináři v kapacitou i vybavením nevyhovujících prostorách, a to jak pro pracovníky, tak pro sbírky. Náš fond, který patří z hlediska rozsahu i kvality k nadprůměrným, si to zaslouží. Dnešním dnem se tak muzeum zařazuje mezi instituce 21. století," podotkl ředitel Muzea Jindřichohradecka Jaroslav Pikal.
Nová badatelna nabízí zázemí šesti badatelům a dostatečný komfort studujícím.

Odborná knihovna čítá na třicet tisíc svazků; z toho je patnáct tisíc ve sbírkovém a patnáct tisíc v odborném fondu.

Při příležitosti svého otevření prezentuje muzeum v nové badatelně tři staré vzácné tisky, které zrestaurovali studenti Střední grafické školy v Praze.

„Vystavujeme Melantrichovu bibli z roku 1549, latinský misál z roku 1451 a latinsko-německou bibli z 18. století. Vybírali jsme tisky, které nesou známky regionálního původu. Jeden pochází z knihovny Rudolfa Šebky, významného představitele jindřichohradeckého veřejného života, další má například rukopisné vpisky z 18. století," zmínila odborná knihovnice a správce sbírkového knižního fondu Štěpánka Běhalová s tím, že několik tisíc unikátních tisků pochází také ze známé Landfrasovy tiskárny.

V půdních prostorách byly také vybudovány nové depozitáře včetně tzv. pohotovostního, který dosud muzeu citelně chyběl. Řádně vedená sbírka je totiž neustále mírně v pohybu - je doplňována o nově získané předměty, jiné jsou hromadně připravovány pro zápůjčky mimo muzeum nebo pro radiační či restaurátorské zásahy. Právě v této přechodné době by měly být uloženy bezpečně, tj. chráněné proti zcizení nebo poškození v důsledku nevhodných mikroklimatických podmínek.

Podle krajského radního pro kulturu Františka Štangla připravuje Jihočeský kraj jako partner pro areál, potažmo Muzeum Jindřichohradecka, další rozvojové projekty financované z mimorozpočtových zdrojů - například z ROP či Integrovaného operačního programu.
„Chceme dokončit opravu kostela sv. Jana Křtitele, který je v našem majetku. Pak bychom v objektu areálu chtěli zřídit expozici výroby a tradice gobelínů,"  prozradil Štangl.
Pro veřejnost bude badatelna otevřena v pondělí a ve středu od 12.30 do 15.30 hodin, odborná veřejnost má možnost studovat fondy i mimo tyto dny po předchozí domluvě s pracovníky muzea.

Zpřístupňují se také některé tiskoviny v digitalizované podobě. „Nejvýznamnější takovou žádanou tiskovinou je například týdeník Ohlas od Nežárky, který vycházel v letech 1871 - 1942. Popisoval veškeré místní dění - od jednání městské rady až k poslednímu pejskovi, který se zaběhl, tam našli místní všechno,"  říká Běhalová.

TZ/luk

Mohlo by vás také zajímat...

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024