sobota
7. září 2024
svátek slaví Regína



Středoevropské forum Olomouc

Seznámit veřejnost s projektem Středoevropského fora Olomouc (SEFO) a současně s tím, co se již podařilo získat pro jeho připravovanou stálou expozici. To jsou hlavní cíle výstavy Středoevropské forum Olomouc 2009, kterou startuje 22. ledna letošní výstavní program. Zahajovací výstava je přitom symbolická pro celoroční úsilí olomouckého muzea. Realizace projektu SEFO, který počítá se stavbou nového multifunkčního kulturního centra za půl miliardy z evropských fondů, je totiž pro muzeum nejdůležitější úkol roku.

Již několik měsíců se přitom potýká s převodem a s výkupem pozemků, kde má SEFO stát. Vedení muzea ale neztrácí naději, že se vše podaří vyřešit do poloviny června, kdy musí podat oficiální žádost o dotaci. Středoevropské forum Olomouc (SEFO), které bylo slavnostně založeno 20. června 2008 v Arcidiecézním muzeu Olomouc při příležitosti schůzky zástupců ministerstev kultury zemí Visegrádské čtyřky, představuje největší investiční akci z hlediska olomoucké kultury vůbec.

Tento záměr patří mezi 19 projektů, které ministerstvo kultury hodlá podpořit evropskými prostředky z Integrovaného operačního programu.

Muzeum umění počítá s tím, že zhruba půl miliardy poslouží jednak k rekonstrukci stávajícího objektu muzea v Denisově ulici, jednak k přístavbě nového objektu.

„Základní ideou proje,ktu je využití proluky v sousedství muzea o rozloze zhruba 1800 metrů čtverečních pro kulturní účely," uvedl ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal.

SEFO, s jehož otevřením se počítá v roce 2013, by mělo systematicky podchycovat různorodé projevy výtvarné kultury středoevropského regionu po 2. světové válce, budovat jeho stálou expozici, pořádat krátkodobé výstavy i větší střednědobé přehlídky typu trienále. Jeho součástí má být nový centrální depozitář uměleckých děl, mezinárodní badatelské a školící centrum včetně velké knihovny, nově transforrmované Divadlo hudby a někdejší kino Central pro cca 200 diváků nebo kavárna, restaurace a bookshop.

„Středoevropské forum může být krokem, směřujícím k transformaci Muzea umění v kulturní instituci s mezinárodní působností. Zároveň by mohlo rozšířit kulturní nabídku Olomouckého kraje i celé republiky a současně zvýšit prestiž regionu. V budoucnu by se mohlo stát tím, čím se pro Bilbao stala novostavba Guggenheimova muzea," dodal ředitel MUO.

I přes některé nepříznivé okolnosti, provázející převod a výkup parcel, kde má novostavba vyrůst, musí muzeum již nyní pracovat na programové náplni SEFO a připravovat jeho stálou expozici.

„V roce 2013 bychom chtěli Forum otevřít velkou expozicí výtvarné kultury střední Evropy let 1945 - 1989 se základním námětem kultura a svoboda. Obecným cílem tohoto projektu je snaha přispět k vědomí sounáležitosti jak s kořeny evropské civilizace, tak s jejími konkrétními kulturními projevy minulosti i současnosti. Z každé ze středoevropských zemí, tedy z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska a části Německa, bude vytipováno několik výrazných osobností, jejichž dílo hodláme relativně zevrubně představit a vytvořit tak jedinečný soubor co nejkvalitnějších exponátů a současně ideových souvislostí. A zároveň umožnit návštěvníkům nahlédnout také do lidských příběhů těchto umělců,“ přiblížil Zatloukal ideu stálé expozice SEFO.

Otevření nové instituce chce podle něj muzeum každým rokem předjímat komorní výstavou. „Budeme veřejnosti předkládat výběr ze sbírkových přírůstků, které se nám již pro SEFO podařilo získat. Vernisáže těchto výstav by zároveň mohly být spíše diskusními večery, fory k zveřejňování a promýšlení otázek, které s projektem konkrétně i obecně souvisejí,“ informoval Zatloukal.

První výstavou tohoto druhu je Středoevropské forum Olomouc 2009, která bude v Muzeu moderního umění zahájena 22. ledna a potrvá do 22. března.

Ve dvou výstavních sálech si mohou diváci prohlédnout stovku exponátů - grafik, fotografií,kreseb, koláží, asambláží, obrazů a plastik od devíti špičkových českých autorů, například Jiřího Koláře, Milana Knížáka, Karla Malicha či Vladimíra Boudníka. „Část z vystavených děl již ve sbírkách muzea byla z předchozích let, větší část se však podařilo získat v poslední době, a to již s vědomím, že budou součástí stálé expozice SEFO," uzavřela kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová.

POŘADATEL VÝSTAVY: Muzeum umění Olomouc – Muzeum moderního umění

KONCEPCE VÝSTAVY: Pavel Zatloukal

KURÁTORKA: Štěpánka Bieleszová

GRAFICKÉ ŘEŠENÍ VÝSTAVY: Petr Šmalec

Mediální partneři: MF Dnes, Lidové noviny, ČRo Olomouc, Info, Epava, Profit

 

Muzeum umění Olomouc – Muzeum moderního umění, Denisova47, 771 11 Olomouc

Mohlo by vás také zajímat...

ÚSTÍ NAD LABEM: Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK během zahajovacího večera oznámil vítězné filmy, které získaly letošní Cenu Pavla Kouteckého. Porota ocenila nejlepší české dokumentární filmy v celovečerní i krátkometrážní sekci. V kategorii celovečerních dokumentů zvítězil snímek Pochcánek režiséra Jana Huška. Vítězným filmem v krátkometrážní sekci se stal Ve tmě od Anety J. Zvláštní uznání ve stejné kategorii udělila porota snímku Pochybnost režisérky Adély Křižovenské.

Ústecký kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
05.09.2024

BRNO: Brněnské HaDivadlo – scéna Centra experimentálního divadla – zahajuje svou výroční Sezonu 50: Obzory, během níž představí tři nové inscenace reprezentující minulost, současnost i budoucnost. Ivan Buraj nazkouší svou poslední inscenaci jako umělecký šéf, Břetislav Rychlík uvede dramatizaci románu Ludvíka Vaculíka Sekyra a Anna Klimešová s kolektivem divadla vytvoří inscenaci tematizující vztah učitelů a žáků. Kromě inscenační činnosti HaDivadlo čeká řada výročních událostí – vzpomínkových, sebereflektivních i oslavných – a předávání divadla novému uměleckému vedení.

Jihomoravský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
05.09.2024

PRAHA: Kdysi tam mívali textilní velkoobchod rodiče spisovatele Franze Kafky, nyní tam sídlí nová galerie současného umění a obchod s designem C12. Výstavní galerie ve zrestaurovaném prostoru barokního Paláce Hrzánů z Harasova vznikla pod křídly majitele Central Gallery na Staroměstském náměstí, kde vystavují jména jako Salvador Dalí, Alfons Mucha a Andy Warhol. První výstava v Galerii C12 představuje tvorbu současné umělkyně Adély Kostkanové.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
06.09.2024

ZLÍN: Pět koncertů v září odehraje skupina U-Bahn, ve které se sešli spisovatel Jaroslav Rudiš a kytarista Petr Kružík z kultovní jesenické kapely Priessnitz. Turné k novému vydání Rudišova románu Nebe pod Berlínem završí 25. 9. v 19.00 na zámku Zlín. Akci pořádá příspěvková organizace Živý Zlín.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba
Co se děje
06.09.2024