čtvrtek
8. srpna 2024
svátek slaví Soběslav



Dříve opuštěná Valdštejnská lodžie dnes žije

Dříve opuštěná Lodžie, dnes žijeJIČÍN: Krásná historická stavba na konci lipové aleje vedoucí z Jičína na severovýchod má své novodobé osudy. Ty podstatné se začaly psát v době, kdy se z německé strany objevil návrh na vybudování „Valdštejnlandu“, monstra, které by zcela zničilo ducha místa a komponovanou barokní krajinu. Proti návrhu se vzedmula vlna protestů obyvatel a jičínská radnice brzy pochopila, že tudy cesta nevede.

Tyto události měly inakonec pozitivní dopad – z odpůrců záměru vzniklo Občanské sdružení Lodžie, o stavbu se začalo více pečovat po stránce stavební a vznikly plány na její další využití. (Web o.s.: www.valdstejnska-lodzie.cz/index.htm).

Stavba s přilehlým parkem není bez problémů ani nyní. Týkají se jejího dalšího využití. Myšlenek a plánů je hodně, jsou dokonce zformulovány a sepsány,  jen prostředky na realizaci se nehrnou. Ne, že by se město Jičín, kterému stavba patří, nestaralo. Za posledních sedm let bylo do rozličných úprav a údržby stavby a parku investováno celkem 34 milionů, z toho město poskytlo 19 milionů.

Radnice ustavila skupinu, která dostala  úkol zpracovat koncepci Jičína jako města Valdštejnova a v  těchto plánech má Lodžii připadnout  významné místo. V první fázi by se měl opravit přilehlý Čestný dvůr jako zázemí pro návštěvníky a vybudovat víceúčelové prostory pro možné semináře a dílny. Dále výstavní síň, informační středisko, drobné občerstvení a zázemí pro kastelána, včetně bytu. V další etapě by přímo ve stavbě vlastní lodžie po jejich úpravách byla instalována astronomicko astrologická expozice, jako upomínka na vévodu, který k těmto vědám měl blízko.

Pokud vše proběhne podle plánů, projekt skončí v roce 2009 a radnice v této fázi  počítá s nákladem 300 000 korun. V roce 2010 by se začalo s rekonstrukcí, jejíž cena se zatím odhaduje na 25 milionů korun. Hlavním zdrojem pro pokrytí této částky by měly být Norské fondy.

Nyní je ale důležité, že Lodžie žije. Konají se tu programy všeho druhu od koncertů, přes divadla až po výstavy. Letos posloužila dokonce jako letní kino. K tradičním akcím patří výroba a pálení čarodějnic, vánoční zpívání koled. Lodžie bývá jedním ze zastavení při rozličných akcích, kupříkladu při Putování za Rumcajsem si tu děti vyrobily celkem 800 větrníků.

Jičíňáci i přespolní rádi chodí do přilehlého parku Libosadu na procházky. Navštíví poustevníka v umělé jeskyni, vystoupí na terasu Lodžie a nechají se uchvátit duchem místa.

Dne 1. 11. 2008 se zde otevřela výstava Václava Kořínka, která je jedním z mnoha příkladů využití úžasného místa zvaného Valdštejnská Lodžie nedaleko Jičína. Výstava potrvá až do zpívání koled 19. 12. 2008.

proChor

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024