pondělí
14. října 2024
svátek slaví Agáta



Křest knihy Orbis Pictus

Petr Nikl, foto J. VolekPRAHA: Divadlo Archa uvede zítra 30. 10. 2008 od 20 h vizualizovaný koncert Petra Nikla a jeho hostů. Akce se koná v u příležitosti křtu knihy Orbis Pictus, která obsahuje DVD a CD Muzicus Pictus, kompilaci písní a skladeb autorů pro expozici Orbis Pictus. Orbis pictus aneb… je obrazový atlas nástrojů a herních objektů zahrnující vývoj interaktivních projektů – herních kolektivních expozic koncipovaných od roku 2000 Petrem Niklem za účasti mnoha dalších různorodě zaměřených umělců.

Společně s Petrem Niklem vystoupí na scéně Archy Milan Cais, Luboš Fidler, Martin Janíček, Jiří Konvrzek, Jaroslav Kořán, Ondřej Smeykal a další překvapiví hosté. Publikace je obohacena o vybrané texty J. A. Komenského z knihy Labyrint světa a ráj srdce. Tato kniha obrazově zachycuje expozice ORBIS PICTUS aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie v Českém centrum v Paříži (2006), v Českém muzeum hudby v Praze (2007), v Domě Umění města Brna (2007), v Rotundě Květné zahrady v Kroměříži (2007), v Kostele sv. Václava v Opavě (2007) a v dole Michal v Ostravě (2008), dále i předchozí expozice Zahrada fantazie a hudby, Český pavilón EXPO 2005 v japonském Aichi a Hnízda her v pražské galerii Rudolfinum.

Publikace je doprovázena DVD Orbis pictus aneb…, které dokumentárně zpracovává všechny zmíněné expozice a hodinové CD Musicus pictus obsahuje 18 skladeb autorů a umělců expozice ORBIS PICTUS: Milana Caise, Michaela Delii, Luboše Fidlera, Martina Janíčka, Jiřího Konvrzka, Jaroslava Kořána, Petra Nikla, Ondřeje Smeykala a dalších českých hudebníků. CD a DVD jsou samostatně neprodejné.

Vydal WALD Press v rámci projektu Pampaedia pro Rok tvořivosti a inovací 2009.

Kontakt: waldpress@waldpress.cz

Oficiální webové stránky projektu: www.orbis-pictus.com

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024

ŠTOLMÍŘ U ČESKÉHO BRODU: Začátkem října se v s kostele sv. Havla ve Štolmíři u Českého Brodu konal výjimečný koncert duchovní hudby. Renomovaný soubor pro historicky poučenou interpretaci Musica Florea zde pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedl Kyrie a Gloria in G Jana Křtitele Vaňhala (1739–1813) a v české premiéře pak Requiem d moll Jana Zacha (1713-1773).

Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.10.2024

ČR-PRAHA: Sokolové si již pošesté připomínali Památný den sokolstva – 8. října – jako významný den České republiky. Po celé republice se konaly pietní akty k uctění památky sokolů, kteří obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost.

Památný den sokolstva uctívá nejen pět tisícovek sokolů a sokolek, kteří položili své životy v protinacistickém odboji, a mezi nimiž bylo i na 150 spolupracovníků výsadku Anthropoid, ale i všechny ty, kteří padli v 1. světové válce v řadách československých legií a v řadách 3. protikomunistického odboje.

"Zakladatelé dali Sokolu do vínku ryze demokratické zásady, na nichž sokolská organizace stojí. Jakákoliv totalitní moc tak byla, a vždy bude, pro naši členskou základnu zcela nepřijatelná. I to je skutečnost, kterou si dnešního dne připomínáme," zdůraznil Martin Chlumský, starosta České obce sokolské

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
10.10.2024