středa
26. června 2024
svátek slaví Adriana



Zámek v Čechách pod Kosířem získá Olomoucký kraj

OLOMOUC: Zámek v Čechách pod Kosířem získá od státu Olomoucký kraj. Původně byl objekt nabízen obci,  Olomouci, Prostějovu i Olomouckému kraji. Původně žádný subjekt o něj neměl zájem, což se změnilo v září 2007, kdy na popud více jak třicítky starostů okolních obcí, požádal o bezúplatný převod Olomoucký kraj.

 

Na místě zámku stála původně vodní středověká tvrz, pak renesanční zámek, počátkem 18. století pak barokní zámek. Ten byl zbourán v roce 1839 a během čytř let byl vybudován jednopatrový čtyřkřídlý empírový zámek. Má kolem stovky pokojů a naposledy v něm byla umístěna škola a dětský domov pro mentálně postižené děti. Objekt obklopuje dvacetihektarový anglický park, založený v polovině 18. století. Může se pochlubit řadou exotických dřevin, stal se i základem pro vznik známého parku v Průhonicích nedaleko Prahy.

Olomoucký kraj chce zámek využít jako kongresové centrum s ubytovacími a stravovacími kapacitami. Také zde počítá s obřadní síní a muzejními expozicemi, které by návštěvníkům přiblížily historii majitelů zámku - rodu Sylva Tarouca, a hanáckou kulturu. Připomněly by také dvacetiletý pobyt Josef Mánesa, který tu působil jako učitel malby šlechtických dětí.

Podle studie je třeba provést řadu úprav nákladem cca 100 milionů Kč. Olomoucký kraj chce získat téměř polovinu potřebných prostředků z tzv. švýcarských fondů, které jsou součástí evropského dotačního mechanismu.

ev

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj zahájil největší investici do kultury, a to dlouho očekávanou revitalizaci objektu bývalých Vrbenského kasáren, která se promění na novou muzejní budovu sloužící pro vědecké i kulturní účely. Stavební práce budou stát 341 milionů korun.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
25.06.2024

ČR: V nejnovějším průzkumu Vnímání veřejné služby hodnotí diváci Českou televizi jako důvěryhodnou, objektivní a vyváženou. Ve všech sledovaných bodech navíc došlo k nárůstu hodnocení. Největší pozitivní změnu, o pět procentních bodů, zaznamenala ČT u dotazu, zda předkládá divákům pravdivý a nezkreslený obraz skutečnosti kolem nás. Úspěch zaznamenala veřejnoprávní televize i na mezinárodním poli, podle výzkumu Digital News Report patří Česká televize společně s Českým rozhlasem mezi nejdůvěryhodnější tuzemská média.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.06.2024

ČESKÝ TĚŠÍN: Přijměte pozvání na akci Vivat Prochaska!, která se uskuteční v sobotu 22. června od 10 do 17 h v Historické budově v Českém Těšíně. Akce je připraveno ke 195. výročí narození Karla II. Albina Prochasky, majitele Prochaskovy tiskárny v Těšíně. V bohatém doprovodném programu si jistě najdou své malí i velcí návštěvníci. Mohou si například vyzkoušet psaní brkem a inkoustem, jak se tiskne z výšky i hloubky, výrobu mramorovaného papíru, zúčastnit se besedy se spisovatelem Tomášem Němečkem nebo výtvarné dílny a spoustu dalšího. Nebude chybět ani čerstvě pražená káva. Podrobnější program zde https://www.muzeumct.cz/aktuality/911-vivat-prochaska-22-6-2024.

Moravskoslezský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky
Co se děje
21.06.2024

ČR: Důležitá a atraktivní témata z českých regionů přinese nový diskusní pořad České televize Zkraje. Ve studiu se budou potkávat regionální osobnosti a místní politici s představiteli státu a šéfy státních institucí. První díl uvede ČT24 v sobotu 22. června od 12:30.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
21.06.2024