středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada



JOSEFOV - OTEVŘENÉ MĚSTO FRANZE KAFKY

PRAHA: Všichni příznivci díla spisovatele Franze Kafky si letos připomínají 125. výročí jeho narození. Datum inspirovalo Společnost France Kafky v Praze, jež připravila na 24. září pro své a hlavně spisovatelovi příznivce i obyvatele bývalého židovského města Josefov vzpomínkový den na tohoto významného i rozporuplného autora. 
Ve společenském prostoru v suterénu Společnosti, jehož součástí je původní Kafkova knihovna, se v rychlém sledu střídali filmy, literáti, hudebníci, básníci a herci, aby vzpomněli výročí Kafkova narození i fenoménu Kafkova Josefova.

Toho Josefova, kterým vedly jeho kroky, jejichž ozvuky se dochovaly v literární deníkové podobě.

Filmová projekce nabídla filmové zpracování Kafkovy Proměny v režii Jana Němce, kterou vytvořil roku 1975 v Německu. Kopáčův film přiblížil Franze Kafku - spisovatele pražské židovské čtvrti Josefov. Další dokument sledoval „umělecký zápas“ Jaroslava Róny při vytváření Kafkova pomníku a sledoval krok po kroku zrod nejsoučasnější Kafkovy sochy.

Svůj vztah ke Kafkovi, k jeho knižní tvorbě, k Josefovu i k těžko uchopitelnému, nesnadno vysvětlitelnému a pojmenovatelnému fluidu, jež spisovatele a jeho dílo obestírá, se snažili v besedě na toto téma definovat čtyři autoři: Eda Kriseová, Magdaléna Platzová, Ivan Klíma a Jiří Dědeček. Diskusi doprovodil svými písněmi Jiří Dědeček, přítomní se taky seznámili s obrazy malířky Jany Kremanové, instalovanými v prostoru. 

Hudebními variacemi na Kafku a jeho svět přispěl s použitím svých oblíbených píšťal hudebník, skladatel a flétnista Jiří Stivín. Básník Eugen Brikcius se uvedl svými bonmoty a retroexkurzy do kafkovských dob dávných i nedávných.

"Rána na vrata, poetická procházka in natura po okraji klobouku pana Franze K." začala už po setmění na Široké ulici před knihkupectvím Franze Kafky “Prosklívání“. Pokračovala útrobami obchodu na dvorek a střechu Společnosti tanečním představením „Píseň Dory Démantové“. Třetí část představení "DeRbrouk" se již opět odehrála v suterénním sálku.

Posledním večerním představením bylo vystoupení divadla Sklep tentokrát s názvem „Výlet do slov“. Herci souboru - Monika Načeva, Jan Slovák a David Vávra - se v recitační i improvizované podobě vrátili k představení „Piš, Kafka, piš“, jež mělo světovou premiéru před čtyřmi roky během festivalu Kafka-Borges/Buenos Aires-Praha.

Kafkův narozeninový den, plný tvůrčích aktivit, skončil tesně před půlnocí.

Text:  Helena Fenclová/ uma

Foto:  Helena Fenclová

 

Mohlo by vás také zajímat...

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024

TŘEBÍČ: V prostorách nádherně rekonstruovaného, staletími dotýkaného židovského města v Třebíči se ve dnech 31. 7. - 4. 8. konal další ročník festivalu Male Chajim.

V celém ghetu vzniklo několik malých komorních scén a na jedné z nich, poeticky nazvané Pod lípou, se opět představili prostějovští loutkáři ze spolku Starost. Přestože celý rok pilně zkoušeli nové příběhy manželů Modcheho a jeho "zgruntu hodné " a vůbec ne hádavé ženy Rézi, našli si čas, aby na tento proslulý festival přijeli s představením Když se tloukla okna, které v Třebíči pod širým nebem dosud nebylo uvedeno.

Přestože těsně před přestavením sprchlo, počasí nakonec loutkám, loutkářům a také divákům přálo a v malebném zákoutí židovského ghetta na nábřeží Jihlavky se všichni - malí i velcí - dobře bavili. Loutkáře přišel pochválit i kolega, který na stejném místě vystoupil následující den.

Patří se uvést, že spolek podporuje Statutární město Prostějov, Olomoucký kraj a Nadace ŽO Praha.

Všem patří  velké poděkování .

Kraj Vysočina
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
05.08.2024