pondělí
14. října 2024
svátek slaví Agáta



Divadelní festival nezávislých: Příjemné setkání

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Rozloučení s létem proběhne v Českých Budějovicích na konci září ve dnech 19. – 30. 9. divadelním festivalem PŘÍJEMNÉ SETKÁNÍ. Festival je zakončením letní kulturní sezony, kterou nejen pro obyvatele města připravilo kulturní epicentrum Bazilika. Návštěvníci budou moci zhlédnout jak nejnovější premiéry místních nezávislých profesionálních scén, tak i stálice nezávislých divadel či pouliční divadelní vystoupení.

Festival otevře českobudějovické Studio dell´arte představením Romeo a Julie aneb Kašpárek v Londýně, čímž se originálně spojí slavná Shakespearova tragédie a neméně slavná postava českého divadla. V těsném závěsu následuje jedinečné a ohromující vystoupení italského spolku C´e Chi C´ha Teatro, při jehož výškové akrobacii na šálách se každému bude tajit dech. Představení Breathing Under The Ground bude navíc plné i pantomimy a tance, takže na své si přijde každý. Toto famózní vystoupení je navíc zdarma, lze během něj pouze přispět dobrovolnou částkou do klobouku.

Z dalších divadelních lahůdek jmenujme třeba neopakovatelně improvizovaného Březového šampióna v podání Divadla Vizita Jaroslava Duška, neuvěřitelně zběsilý Kabaret Kaka souboru Buchty a loutky, ledově technologizované Lapohádky Divadla DNO, kejklířské pouliční představení Bohajeho! Divadla Mimotaurus či scénickou kompozici Vetřelec Kristiny Maděričové, jež je na pomezí loutkového a pohybového divadla. V hudbě bude vládnout world music v podání kapel Bengas a Draga banda.

Zvláštní pozornost je věnována i dětským představením, takže i ti nejmenší se mohou stát akrobaty, žongléry, nebo krotiteli v kouzelném Cirkusu Žandini, Buchty a loutky jim prozradí, jak to bylo se třemi neposlušnými prasátky a Teatr Rajdo odhalí tajemství perníkové chaloupky. Kdo rád tančí, může se sám zúčastnit originální Pohádky po kapkách divadla PONEC, kde se v tanci setkají herci se svými diváky a spolu tak vytvoří celé představení.

V rámci festivalu Příjemné setkání bychom všechny také rádi pozvali do Ateliérů Bazilika, které mají připravený odpolední program, v němž vám představí, co vše je možné v Ateliérech dělat a zažít. Můžete si tak zkusit malovat, zpívat, tančit či dokonce šermovat. Na vás pak bude, zda se rozhodnete do některého z kurzů přihlásit, začínáme již v pondělí 15. září.

Kompletní program s podrobnými informacemi o jednotlivých představeních naleznete na našich webových stránkách www.bazilika.cz.

Divadelní festival nezávislých Příjemné setkání pořádá Studio dell´arte o.s. v koprodukci s Bazilikou o.p.s. za finanční podpory Statutárního města České Budějovice a Jihočeského kraje.

Mohlo by vás také zajímat...

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024

ŠTOLMÍŘ U ČESKÉHO BRODU: Začátkem října se v s kostele sv. Havla ve Štolmíři u Českého Brodu konal výjimečný koncert duchovní hudby. Renomovaný soubor pro historicky poučenou interpretaci Musica Florea zde pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedl Kyrie a Gloria in G Jana Křtitele Vaňhala (1739–1813) a v české premiéře pak Requiem d moll Jana Zacha (1713-1773).

Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.10.2024

ČR-PRAHA: Sokolové si již pošesté připomínali Památný den sokolstva – 8. října – jako významný den České republiky. Po celé republice se konaly pietní akty k uctění památky sokolů, kteří obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost.

Památný den sokolstva uctívá nejen pět tisícovek sokolů a sokolek, kteří položili své životy v protinacistickém odboji, a mezi nimiž bylo i na 150 spolupracovníků výsadku Anthropoid, ale i všechny ty, kteří padli v 1. světové válce v řadách československých legií a v řadách 3. protikomunistického odboje.

"Zakladatelé dali Sokolu do vínku ryze demokratické zásady, na nichž sokolská organizace stojí. Jakákoliv totalitní moc tak byla, a vždy bude, pro naši členskou základnu zcela nepřijatelná. I to je skutečnost, kterou si dnešního dne připomínáme," zdůraznil Martin Chlumský, starosta České obce sokolské

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
10.10.2024