čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie



Projekt „Veřejný přístup k internetu" v Karviné

Díky projektu „Veřejný přístup k internetu v Regionální knihovně Karviná“ spolufinancovaného Evropskou unií bylo možné pořídit na jednotlivé pobočky Regionální knihovny Karviná nové počítače, a tím rozšířit a obnovit místa s veřejným přístupem k internetu. V současné době je internet fenoménem, který zasahuje všechny obyvatele. Přesto se ještě najdou lidé, kteří nemají možnost seznámit se s internetem osobně a naučit se práci s ním.

Právě pro tuto skupinu lidí připravila knihovna v rámci projektu Pondělní internetová setkání. Dosud se tato setkání uskutečňovala pouze na Informačním oddělení v Karviné - Mizerově. Od října 2006 se tato setkání pořádají také na dalších pobočkách knihovny – Karviná - Ráj, Karviná - Hranice, Karviná - Nové Město a Karviná - Fryštát. Zkušení knihovníci seznamují uživatele s internetem, způsoby vyhledávání na Internetu, zakládáním e-mailových schránek apod. Zájemci se učí na internetových stránkách vyhledávat informace o službách RKK, státní správy a samosprávy a rovněž jsou informováni o možnostech komunikace pomocí internetu – e-mail, chat, ICQ, SKYPE. přičemž důraz je kladen na individuální přístup. V roce 2007 se uskutečnilo 93 Pondělních internetových setkání, jichž se zúčastnilo 218 občanů.

Pondělní internetová setkání se konají v dopoledních a odpoledních hodinách, informace o tom jsou k dispozici na jednotlivých pobočkách nebo na webu Regionální knihovny Karviná. V roce 2007 probíhaly na pobočce Informační oddělení v Karviné – Mizerově také dopolední lekce práce s PC pod názvem „Začínáme s PC“ – další vzdělávací akce pořádaná Regionální knihovnou Karviná, kdy se pomocí MS Office vyučuje základům práce s PC (Word, Excel). Tyto lekce probíhají v navazujících čtyřech setkáních.

Celkem se realizovalo 10 setkání vždy po čtyřech lekcích trvajících 90 minut, kterých se zúčastnilo 125 občanů. V roce 2007 bylo zaznamenáno v Regionální knihovně Karviná 29 575 přístupů na internet. Uchazečům o zaměstnání evidovaným na Úřadu práce v Karviné knihovna poskytuje denně bezplatný 30minutový pobyt na internetu na kterékoliv pobočce. V roce 2007 bylo zaznamenáno 4 831 těchto přístupů na internet.

Markéta Kukrechtová

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024

OSTRAVA: „Ars longa, vita brevis,“ praví jedno staré, leč pravdivé rčení vypovídající o nesmrtelnosti lidského ducha zhmotněného a navěky žijícího v umění. A v případě antikvariátu a galerie Libri Kniharium v centru Ostravy jde o umění zejména knižní a výtvarné.
Ostrava vždy bývala městem s kulturním zázemím, ať už se prezentovalo divadly, univerzitou, galeriemi,výstavními prostory a vedle knihkupectví také antikvariáty. A právě ty doplňovaly onu přední linii kultury o tu zcela výjimečnou a nevšední.

Celá ČR, Moravskoslezský kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Vzdělávání
Co se děje
12.09.2024